En varamanns bekjennelser

Klikk for et større bilde ...Årets siste kommunestyremøte i Vestnes er avholdt. Det ble en trist affære, for en stakkars varamann. Først og fremst for de som er avhengige av kommunens tjenester. De syke, gamle og de unge. Men lyspunkter var det. Nye gatelys, mer til brannvern, opprusting av skolebygg og Ivartun, ja til og med penger til et bedre sentrum.

Vestnes Sjukeheim må ta den største støyten og får redusert budsjettet med hele 2 000 000 kroner. To millioner. Vi vet godt hvem det til syvende og sist går utover. Her er planen å spare inn 6,7 årsverk. Det skal bli interessant å se om det målet nåes, uten at tilbudet til klientene svekkes verken kvalitativt og kvantitativt.

Den nest største innsparingen kommer ved Bu- og habiliteringstjenesten på en hel million. Man skal spare 4 årsverk. Når jeg hører ordet årsverk i en innsparing, så lurer jeg på om det har vært nesten elleve personer FOR MYE ansatt på de to stedene?

Barnehageavdeling nedlegges med et håp om å spare 625 tusen. Dagsenteret ved Tresfjord Trygdeheim stenges.

På den andre siden i investeringene gikk et flertall inn for å prosjektere en gang vei fra Gjermundnes til Åsane. Det ble også bevilget 300 tusen til nytrykking av boka Til Fjells i Vestnes. Dessuten man reduserte reduksjonen i tilskuddet til Vestnes Næringsforum.

De som var til stede og overvar seansen i kommunestyret fikk med seg at Vestnes AP og Venstre gikk inn for innsparinger på andre områder enn helse, omsorg og skoler, men ble nedstemt. Nedskjæringsforslagene deres var ikke populære blant de andre partiene.

Gjennom hele sommeren og høsten har vi innbyggere hørt om «sjokket» fra Kommunalminister Sanner. Greit, jeg er helt enig i at dette var uventet, sett i lys av tidligere praksis. Her må ordføreren kjempe videre sammen med de fem andre kommunene i samme båt, slik at de får nyte fordelen av redusert arbeidsgiveravgift de også.

Men hva gjør man når man ikke har penger og man skal presentere et budsjett for fylkesmannen? Jo, man lager en post som heter «Auka Overføringar» og finner et passende tall som går inn der. På gjentatte spørsmål øm hvilke overføringer dette her er snakk om, får man bare en skuldertrekning og noe mumling om det ligger i noen kort, og at man har et håp. Med andre ord, virker det som om man bruker penger sin ikke er mottatt. Omtrent like verdifulle som monopolpenger, som det så likefremt ble kalt fra talerstolen. Men det hjalp ikke. Noen mente det var 2,3 millioner som vill komme, noen mente det var 2,4, mens atter andre var skikkelig dristige og mente hele 5 millioner. Men ingen kunne si at kommunen hadde, eller helt sikkert ville få de.

Vestnes Arbeiderparti var ett av de veldig få partiene som ville ha et nøkternt budsjett der andre enn de gamle og syke ble rammet av sommerens «sjokk». De foreslo å heve eiendomsskatten med en liten promille. Det ville utgjøre en ekstra inntekt på ca. 4,5 millioner kroner, noe som ville være kjærkomment i et stramt budsjett. Et budsjett som ikke vil bli løsere med årene. Eiendomsskatten er innført, og maksgrensen er 7 promille, uansett hva man mener og tror, så vil nok denne muligheten utnyttes maksimalt innen få år.

Sentrale myndigheter har gang på gang oppgjennom mange år avvist forespørsler fra Vestnes kommune om ekstra midler, grunnet med at kommunen ikke har utnyttet sitt lokale inntektspotensiale. Derfor virker debatten om en promille økning i eiendomsskatten på meg som en god løsning, og mer jordnær enn ord som «sjokk» og «håp», og så de kortene som bare ligger der.

Jeg som innbygger kan ikke annet gjøre enn å avvente fylkesmannens dom over et budsjett som er tydelig preget av helt andre beveggrunner enn de syke og gamle, og barna.

Det er ikke slik jeg som grønn kommunepolitiker ville ha løst de økonomiske utfordringene Vestnes kommune står overfor. Det kan hende jeg ikke har skjønt det hele, men en ting er sikkert, det var ikke den måten vi lærte å sette budsjetter på revisjonslinja på Høgskolen i Molde …


Publisert

i

av

Kommentarer

2 kommentarer til “En varamanns bekjennelser”

  1. Endre avatar
    Endre

    Trektur nok det er slik at det frå Fylkesmann/stat si side vert lagt til grunn at kommunen fyrst skal utnytte fullt ut sine moglegheiter for inntekt- før ein evt kan forvente å verte høyrt i sitt ynskje om meir peng………..

  2. Tresfjording avatar

    Det er en logikk der, uansett hvordan man ser på det. Ikke trivelig, men dog en logikk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.