Ufysa na Dordi

Ufysa ‘na Dordi

Dette er en historie jeg har blogget før, men stadig flere vil ha den en gang til…

Under en av mine målløse surferunder på nettet, kom jeg over stedsnavnregisteret ved Universitetet i Oslo.

Der kunne man se hundrevis av meget lokale stedsnavn her i Tresfjord.
Ett av disse krevde min umiddelbare oppmerksomhet, nemlig stedsnavnet “Ufysa ‘na Dordi”.
Man kunne convertere også kartet til flyfoto.

Selvfølgelig ble dette alt for mye for min nysgjerrighet, og etter langt om lenge fant jeg karen som kunne løse mysteriet omkring et slikt uvanlig stedsnavn.

Ingvar O. Rypdal, lokalt kjent som Ingvar i Myran, kunne fortelle at det var han som visstnok hadde meldt inn dette navnet til Stedsnavnregisteret.

Ingvar i Myra fortalte:
Historien bak dette navnet går tilbake til rundt midten av 1700-tallet da en Johan Andersen Rypdalshagen levde sammen med sin tredje kone i et hus rett i det området som i dag kalles Rypdalshagen.
Gamle Rypdalshagen var en såkalt Holstein-tambur, dvs. han hadde vært med danskene i krigen mot Russland om et lite landområde som heter Holstein. Det er et lite område rett sør for Danmark beliggende i dagens Tyskland med Kiel i nord og Hamburg i sør.

Johan A. Rypdalshagens tredje kone het Dordi, f. Andersdatter, og var fra Fiksdalsstranda.
Ved siden av huset deres gikk det en bekk, og i den bekken brukte Dordi å tømme potta si. Dette medførte en ekkel stank for de som red forbi på vei til kirke.

Dermed fikk bekken det megetsigende navnet Ufysa ‘na Dordi.

Er det flere litt utradisjonelle navn her i bygda eller i kommunen, mon tro?

Oppdatering onsdag 28. september 2016 kl. 19:12:48

NRK1 hadde et større innslag om dette stedsnavnet i serien Nomino, der denne nettsiden ble kreditert i vignetten. Klikk her for å se innslaget. Dette er dessverre ikke filmet in location.

Ufysa na Dordi
Foto: nrk.no

Oppdatering torsdag 14. september 2017 kl. 08:59:09

Igjen er jeg kontaktet angående Ufysa na Dordi. Gøril Grov Sørdal, journalist ved NRK Hordaland, er i gang med en bok om stedsnavn i Norge. Hun var programleder i NRK-serien Nomino, der Ufysa na Dordi fikk riksdekkende omtale. Hun var så vennlig å sende meg opplysninger om hvor jeg kunne finne stedet i stedsnavnregisteret.

Du finner Ufysa na Dordi på Fylkesarkivet via denne linken: https://stadnamn.fylkesarkivet.no/placename/214017 Der finner du også link til et kart som viser hvor Ufysa na Dordi ligger. Vi ser også at det er Ingvar Rypdal som har meldt inn stedsnavnet.


Publisert

i

,

av