Hvilket år det er i de ulike kalendre her i verden?

Hvilket år er det nå for den lille andelen av menneskeheten som ikke bruker den gregorianske kalenderen? Denne veiviseren finner noen av svarene.

Når vi nå går inn i år 2018, er det på sin plass å huske at året bare er et tall. Et vilkårlig tall ett også, med tanke på at andre kalendere varierer mye fra den vår egen. Så … hvilket år er det i henhold til verdens øvrige forskjellige kalendere?


Den gregorianske kalenderen er den mest brukte internasjonalt. Navngitt etter pave Gregorius XIII, som introduserte den i oktober 1582, var kalenderen som vi alle tenker på som endelig og uforanderlig, bare en nennsom endring fra den tidligere juliske kalenderen. Endringen fra Julian til Gregoriansk gjorde det slik at solverv og jevndøgn ikke ville skifte dag over tid, og at påsken ble flyttet tilbake nærmere vårjevndøgn, akkurat slik paven ønsket det.
Når skiftet skjedde, var det nok på tide med en endring, gitt at den juliske kalenderen hadde vært i kraft siden 1. januar 45. før Kristus, altså over 1600 år. Men ikke alle mente at denne endringen var en god ide.

Faktisk regnet mange kirker i protestantiske land seg å være en en del av den katolske bevegelsen, og nektet å komme etter før 170 år senere. I dag feirer fortsatt noen kirker påske etter den juliske kalenderen.
Men i 1752, for å tilpasse seg den gregorianske kalenderen som resten av Vest-Europa, fjernet det britiske parlamentet den 3. til 13. September for alle som bor i Storbritannia og de amerikanske koloniene.
I dag, selv om den gregorianske kalenderen er den mest brukte, er det åpenbart ikke den eneste kalenderen som eksisterer. Så, hvilket år er det i henhold til verdens mange andre kalendere …?

 

Den kinesiske kalenderen: 4714

Den tradisjonelle kinesiske kalenderen er lunisolar, noe som betyr at den beregner datoer i henhold til astronomiske fenomener. Men kineserne bruker denne bare for sine tradisjonelle ferier og kulturelle arrangementer. De vedtok den gregorianske kalenderen for daglig bruk i 1912.

 Buddhistisk kalender: 2560

Den buddhistiske kalenderen er et sett med lunisolære kalendere som primært brukes i sørøstasiatiske land. Kalendrene har en felles linje, men de har også mindre, men viktige variasjoner. Disse inkluderer interkalering, månedsnavn, nummerering og sykluser. I dag brukes denne tradisjonelle kalenderen hovedsakelig til festivaler.

 Bysantinsk kalender: 7526

Det bysantinske rikets offisielle kalender var basert på den julianske, med unntak av at året startet 1. september. År 1, den antatte datoen for opprettelsen, var 1. september 5509 F. Kr. Dette første året i den bysantinske kalenderen ble avsluttet 31. august 5508 F. Kr.

Etiopisk kalender: 2010

Med en solkalender som begynner 29. eller 30. august, og stammer fra den egyptiske kalenderen, har den etiopiske kalenderen et gap på syv åtte år sammenlignet med den gregorianske kalenderen.

 

Hebraisk kalender: 5778

Årstallet på den jødiske kalenderen er en representasjon av årene siden etableringen. Dette året ble beregnet ved å gjøre litt bibelsk mattematikkakrobatikk; året betyr ikke at universet har eksistert i bare noen og 5700 år.

Holocene Kalender: 12018

I stedet for å bruke Jesu fødsel bruker Holocene-kalenderen begynnelsen av den menneskelige epoken (ME). Dette er vilkårlig definert som 10.000 B.C. slik at år 0 ME er ekvivalent med 10,001 f. kr. Det er ganske enkelt; bare å legge til 10.000 år til det gregorianske året, og der har du svaret.

Islamsk kalender: 1439

Den islamske kalenderen er basert på den dagen profeten Muhammad kom til Medina, Saudi-Arabia i år 622 e. Kr. Hver måned begynner når ny-månen er synlig for det blotte øye.

Japansk kalender: Heisei 30

Det offisielle dateringssystemet i Japan, kjent som gengō ( ), har blitt brukt siden slutten av det syvende århundre. År er nummerert i epoker, som er oppkalt etter den regjerende keiseren. Det hele begynte med Keiser Meiji (1868-1912), hvert styre har vært en epoke, men keiserne bestemte av og til at noen ganger er en ny epoke en noe større begivenhet enn andre epoker.

 Thai Solar Calendar: 2561

Denne kalenderen, som erstattet den thailandske månekalenderen i 1888, er den siamesiske versjonen av den gregorianske kalenderen. Den 6. september 1940 uttalte statsminister Phibunsongkhram at 1. januar 1941 ville være starten på året 2484.

I 2038 vil 32-bits Unix-tiden overflyte og vil ta den faktiske tellingen til negativ. En eller annen måte

Unix-kalender: 1514764800 – 1546300799

Unix er et system for å beregne et punkt i tid som definert av antall sekunder som har gått siden 1. januar 1970. Denne datoen er siste gang systemet ble justert for Coordinated Universal Time, som er den primære standarden som regulerer klokker over hele verden. 


Publisert

i

av