5 grunner at alle burde eie et multimeter

Ingen hjemme GDS’ere, bør være uten multimeter.

Hjemmefiksere er stolte av sine verktøy. Og i skyggen av driller og pussemaskiner, får multimeteret ikke mye oppmerksomhet. Synd, fordi multimetre er minst like nyttig, og har utviklet seg til noe jeg kan anbefale til hver GDS’er.

Hvis du ikke eier en, forklarer denne veiledningen måter å bruke et multimeter på rundt omkring i huset. Bare husk det – som med alt elektrisk arbeid – fortsett med forsiktighet og konsulter en profesjonell som nødvendig, og følg lover og regler.

Multimetre ser ut til å være dekket i kryptiske symboler og knapper, men ikke la det skremme deg. Det du trenger til å utføre det det meste med et multimeter er tre enkle funksjoner; Måle volt, spenning eller motstand. Denne veiledningen vil lede deg gjennom å bruke disse funksjonene for å takle vanlige oppgaver rundt huset.

Først et lynkurs

AC betyr vekselstrøm, det du har i huset. DC betyr Direct Current, altså likestrøm, det du har i bilen, mopeden, lommelykter, stort sett alt som ikke går på det du har i veggen. Skal du måle et batteri så skal det stå på batteriet hvor mange volt (spenning) det skal ha. f.eks. 1.5 v, da setter du multimeteret ditt på DC eller et symbol med en rett strek og en prikkete rett strek under. Still inn apparatet riktig og det er bare å lese av. Har multimeteret flere måleområder må du passe på at det skal måle er innenfor område til multimeteret ditt. Skal du måle i veggen (ikke gjør det hvis du ikke er absolutt 100% sikker på hva du driver med) så skal multimeteret stå på AC, Alternate Current, eller et symbol som er en sinuskurve (en liggende s om du vil), og stilles inn på 230V eller mer.

 1. Test batterier

  Her er et batter som er noe tappet. 1,09V igjen av de opprinnelige1,5.

Du har en skuff full av gamle batterier. Problemet er at du ikke husker hvordan de kom dit. Du vet ikke om de alle er døde eller hvis noen fortsatt sparker. Ikke bekymre deg, multimeteret i spenningsmodus kan hjelpe.

Multimeteret ditt har to kablede prober fargekodet rødt og svart. De er isolert i plast, har metalltips og er typisk pennformede. Den svarte sonden kobles til multimeterens COM-terminal. Den røde sonden går i terminalen merket volt (V) og ohm (Ω).

Vri multimeterhjulet til likestrømsposisjonen. Hvis måleren har automatisk kapasitet (justerer spenningsfølsomheten i seg selv), bare se etter spenningssymbolet (V) med en rett linje over den. Det betyr likestrømspenning. En bølget linje over spenningssymbolet indikerer vekselstrøm.

Her er et som er fulladet og da helt ubrukt, og det leverer hele 1,6V

Hvis multimeteret ditt virker feil, må du selv stille inn spenningsområdet. Vri skiven til posisjonen merket «20.» Det skal grupperes i delen DCV (Direct Current Volt) på skiven. Slå på multimeteret. Berør den sorte sonden (COM) til den negative enden av batteriet du tester. Deretter berøres den røde sonden til den positive enden av batteriet (den enden som stikker ut). Vri alltid skiven til en større verdi enn det du mener du skal måle. Still heller ned igjen om du mener nivået er for høyt. Stiller du det for lavt, kan du ødelegge multimeteret, eller det viser 0L.

Du bør nå se spenningsverdien som vises på multimeterens skjerm. Standard AA og AAA batterier er vurdert til 1,5 volt. Et CR2032 knappebatteri sparker ut 3 volt. Så, hvis du ser en verdi som svarer til et batteris nominelle spenning (eller noe høyere), er det fortsatt bra. En avlesing som er lavere markerer et batteri som er døende eller dødt.

 1. Kontroller skjøteledninger

Tviler du på den gamle skjøteledningen? Still multimeterhjulet til kontinuitetstestmodus. Se etter lydbølgesymbolet (prikk med gradvis større buede linjer). Sondeterminalkonfigurasjonen forblir den samme (svart i COM, rød i volt / ohm).

Slå på multimeteret. Sett den svarte sonden i en av pinnene på kontaktenden av ledningen. Nå berører du den røde sonden til den tilsvarende stangen på stikke<<z<<nden av ledningen. Hvis den spesielle tilkoblingen, som er koblet til en ledning inne i ledningen, er god, vil multimeteren avgi en tone eller pipelyd. Dette forteller deg at denne forbindelsen er sammenhengende, noe som betyr at den vil bære strøm og lukke en krets. Test de resterende kontaktene i denne modusen. Hvis alle piper, vet du at du er i business. Hvis ikke, så er det på tide å kjøpe en ny ledning.

 1. Sortere gamle lyspærer

Dette trikset vil bare fungere pålitelig på enkle glødelamper. Hvis du har en kasse av gamle pærer med ukjent tilstand, bruk et multimeter for å sjekke hvilke som er gode og hvilke som er blåst.

Bekreft at apparatet er satt i kontinuitetstestmodus (se trinn 2) og er slått på. Berør den svarte sonden på utsiden av pærens metallgjengede ende. Nå kan du sette den røde proben på den elektriske fotkontakten (det er en fancy måte å si den metallkretsen på bunnen av pæren). Når den røde proben kommer i kontakt, vil multimeteren lyde en tone hvis lampens krets kontrollerer. Hvis det ikke er lyd, så er det ikke gjennomstrømning, og du har en død pære.

 1. Sjekk den varme ledningen

La oss si at en lysarmatur i taket funker ikke. Når du slår bryteren av og på, skjer ingenting. For å feilsøke lysbryteren må du først slå av strømmen på hovedbryterpanelet. Skru av dekselet og ta forsiktig ut selve innmaten, dvs. selve bryteren. Førte oppgave nå er å se om det i det hele tatt kommer strøm frem til bryteren.

Bytt strøm til boksen igjen på panelet. Vri multimeteret for å måle vekselstrøm og rekkevidden til 230 volt eller mer. Bekreft at den sorte sonden er i sin «COM» -kontakt og den røde sonden er i sin «V, ohm» -terminal. Slå på multimeteret. Ta nå tak i proben på plasthåndtaket. Den isolerte sonden er en god avstand fra sondenes metalltipp.

Ta forsiktig den sorte sonden på en metalldel av lysbryterhuset. Grip det på samme måte, trykk på kontaktbryteren merket «COM» til den røde sonden. Denne bryteren bruker ofte en svart skrue. Multimeteret skal nå vise en lesning på 220 volt eller litt over. Du har nå bekreftet at husets elektriske strøm (230 volt AC strøm) når bryteren.

 1. Finn en dårlig bryter

Hvis du har en bryter du har mistanke om ikke er helt bra, kan du bruke denne multimeteret til å bekrefte din mistanke. Slå av strømmen til bryteren i sikringsskapet. Koble bryteren fra ledninger i den elektriske boksen. Husk hvor hver ledning satt. Bruk sondeport/terminalposisjonene som før (svart på COM, rød på V / ohm). Bytt multimeterhjulet til motstands-modusen (Ω) og slå det på.

Med bryteren i av-stillingen, må du trykke en sonde til «COM» -sort terminal og den andre til den messingterminalen ved siden av. For denne testen spiller det ingen rolle hvilken sonde som kobles til hvilken bryterterminal. Du bør se «OL» på multimeterets skjerm. Dette betyr at det er uendelig motstand på omskifteren. Det er fornuftig fordi bryteren er slått av.

Slå på bryteren og ta samme mål. Hvis lysbryteren er i orden, vil multimeteret nå lese en motstandsverdi nær null. I mitt tilfelle logget jeg 0,4 ohm for en gammel bryter jeg vet fungerer bra. Hvis du fortsatt ser «OL» eller uendelig motstand på bryteren, er det mest sannsynlig feil. Kjøp ny bryter.

Etterord

Det finnes en uant mengde videoer som viser hvordan man bruker et multimeter til hus, bil og mye mer, på youtube.com. Denne linken viser et utvalg av de.

 

 


Publisert

i

, ,

av

Stikkord:

Kommentarer

2 kommentarer til “5 grunner at alle burde eie et multimeter”

 1. erik avatar
  erik

  Hvordan teste ett multimeter Jeg har 2 og når jeg måler ett nytt AA batteri får jeg  1.55v på det ene og 1.60 volt på det andre ved samme test bilbatteri akkurat stoppet får jeg 12,77 på ene 12.31 andre. Altså større utslag på større batteri men meget viktig iforbindelse med lading

  er nye batterier i multimeter

  1. Tresfjording avatar
   Tresfjording

   Generelt varierer alle vekselspenningskilder med svingninger i vekselspenningen på spenningsforsyningen.
   Også kontaktflatene spiller inn. De variasjonen du får ser ut til å komme av dette. Husk å nullstille apparatet ved å la følerne berør hverandre.
   Jeg er ingen ekspert, men håper dette hjelper.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.