Kommunenes romslige økonomi

Kommunenes romslige økonomi

Vestnes kommune fikk rammeoverføringer i 2010 på hele 118 698 000 kroner. Siden har det vært små og uvesentlige endringer i innbyggerantall og demografisk og geografisk spredning her i kommunen. Alle tall her er hentet fra Grønt Hefte og Statistisk Sentralbyrå (SSB).

I 2020 fikk kommunen overført 186 305 000 kroner på samme post.

Justerer man utbetalingen i 2010 for prisøkningen frem til 2020 nivå, så får man 144 602 775 kroner.

Differansen mellom justert 2010-tall og overført sum i 2020 er på hele 41 702 225 kroner. Altså over førti millioner mer å rutte med.

Det vil også si at Vestnes kommune fikk overført midler langt over hva prisstigningen skulle tilsi. Mer enn førti millioner mer. Likevel snakkes det om å stenge deler av nybygde Stella Maris?

I tillegg til de førti millionene kommer en større inntekt fra eiendomsskatten, som ble innført i samme periode, på rundt 10 – ti – millioner i året.

Altså mer enn femti millioner mer til å glede de som trenger det mest.

Hvorfor legger man ned skoler og reduserer sykehjemsplasser da?

Hvor blir det av innbetalt eiendomsskatt fra bygdene? Strøs den over Helland sentrum?

Hva går pengene til, når de åpenbart ikke går til de syke og trengende, samt eleven i våre skoler? Joda, jeg er klar over at Stella Maris koster gris, men hvis avdelinger må stenges, kunne vi like godt ha beholdt det sykehjemmet vi hadde med litt oppussing. Ny ungdomsskole, hvorfor det når en moderne skole til flere titalls millioner står ubrukt i Tresfjord, lukter ikke dette litt stormannsgalskap her, eller?

Nå må kommunestyret ta livreima i den andre handa!

Om et par måneder når budsjettet 2022 skal spikres, vil jeg gjerne se at helse og omsorg, og våre skoler har fått et betydelig løft.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.