U-864 – en miljøkatastrofe

NRK tar opp på sine nettsider i dag, saken med en senket ubåt – U-864 – utenfor Fedje i Nord-Hordaland, full av kvikksølv.

Vestnes Arbeiderparti skrev et brev til Miljøverndepartementet i 2013, hvor de påpekte faren med så store mengder kvikksølv kan ende ut i miljøet i noen av de beste fiskeområdene langs kysten her.

Sitat fra brevet; «Det er ikke bare ganske sikkert, men helt sikkert at så mye kvikksølv vil gå inn i næringskjeden og forgifte planter, dyr og føre til kronisk kvikksølvforgiftning av mennesker av ukjente proporsjoner.»

Det er her snakk om 65 – sekstifem – tonn med kvikksølv.

For å få en liten pekepinn på hvor farlig denne lasten på havets bunn er viser vi til dumpingen av kvikksølv i Minamata-bukten i Japan. Chisso Corporation, en petrokjemisk industribedrift, ble funnet skyldig i å ha dumpet 27 tonn kvikksølv i perioden fra 1932 til 1968.

Det er anslått at over 3 000 mennesker fikk det som ble kalt Minamata-sykdom i form av varige misdannelser, alvorlige symptomer på kvikksølvforgiftning og dødsfall, i det som senere ble kjent som Minamata-ulykken.

Her var det snakk om under halvparten av mengden kvikksølv som finnes i U-864, og over en periode på 36 år. Dette viser at vi står overfor en miljøkatastrofe som vil ramme store deler av havet utenfor Fedje og tilhørende havstrekker og de menneskene som bor der. Dette er alvorlig.

Konsekvensene av en eventuell lekkasje rett ut i matfatet vårt, vet vi ikke fullt ut, men risikoen for at store områder langs kysten vil bli forgiftet, og ubrukelig er overhengende og reell.

Fra Wikipedia; «Den 9. februar 1945 ventet den britiske ubåten HMS «Venturer» på «U 864» utenfor Vestlandskysten og skjøt den i senk, med tap av hele mannskapet på 73 personer. Båten brakk i to deler og sank på 150 meter dyp. Dette var første kjente tilfelle hvor en neddykket ubåt har blitt senket av en annen neddykket ubåt.» Les mer …

Det er nå 76 år siden ubåten ble senket. Stålflaskene holder ikke evig. Snart lekker mer enn 60 tonn kvikksølv ut i matkjeden. Det vil bli en katastrofe, kanskje for hele kysten fra Nordmøre og sørover. Havstrømmer vil spre giften. Det handler om når, ikke hvis.

Oppe i det hele inneholder vraket 27 torpedoer, hver med 265 kg eksplosiver, en rekke miner og 10,5 cm granater. Eksploderer noe av dette, blir hele den giftige lasten, estimert i dag til ca. 62 tonn, spredt ut i miljøet.

Mer å lese om U-864:

Havforskningsinstituttet

Kystverket

Regjeringen

Norges Miljøvern Forbund

Forsvaret

NIVA

Oppdatering 2022 tirsdag 20 september 15:48:06

NRK: Ny rapport om u-båtvraket ved Fedje tilrår tildekking – NRK Vestland


Publisert

i

av