Netteierens energiledd – gratis penger?

Netteierens energiledd – gratis penger?

Energileddet – en pengemaskin

Det ble i januar 2020 innført en ny linje på fakturaen med nettleie fra nettselskapet NordvestNett, nemlig et effektledd.

Det skal etter sigende styre forbrukerne inn på et mer strømsparende spor.

Det fungerer slik at den timen i en måned hvor husstandens forbruk er størst danner grunnlaget for utregningen av energileddet. Fra før har husstanden betalt gjeldende pris for forbruket den timen. I tillegg kommer det nå et energiledd på et allerede betalt forbruk.

Er største forbruk i en time i en måned på 4,9 kWh skal det, med dagens priser, betales 34,- kroner i tillegg til den vanlige prisen den timen. Det vil si at fakturaen bli påplusset 34 x 4,9 = 166,60 kroner. Snakk om dobbelt betaling! Trettifire kroner kilowatten, takk! … og «straffen» øker drastisk når forbruket øker utover de første 5 kWh.

Det merkelige oppe i det hele er at du kan ikke komme unna energileddet. Det gjelder fra første kWh! Dermed blir insentivet betraktelig svekket.

I tillegg er det mange elektriske apparater og installasjoner som lever i sin egen verden når det gjelder strømforbruk. Den mest dominerende av disse er varmtvannstanken, og ulike elektriske varmeovner som styres av termostat.

Norge bruker deler av tiden mellom 06:00 og 09:00 til å komme i gang. Da er forståelig forbruket stort. Litt vanskelig å utsette morgendusjen til kvelden når man lukter natthest. Likeså er forbruket stort når hele Norges arbeidsstokk avslutter dagen og skal hjem til middag, sånn mellom 15:00 og 18:00 en gang. Men nettselskapene vil at du skal utsette middagen til senere på kvelden. Ei heller vil de at du skal ta klesvasken før på kvelden. Og du må for all del ikke sette på en vaskemaskin mens du lager middag. Pass på at du ikke dusjer når forbruket er størst.

Dette nylig innførte energileddet koster en gjennomsnittlig husstand nesten fire hundre kroner i måneden. Dette selv uten at forbrukeren har noe som helst igjen for pengene hen må ut med. En sikker strømleveranse hadde vi fra før. Nei, her er det forbrukeren som belastes, og nettselskapet tar gevinsten. Nærmere et ran, uten av det er det, kommer man vel ikke?

Dette innbringende leddet er kun tillagt tariff H4 hos NordvestNett. Kunder med andre tariffer slipper unna. Her lukter det penger, foran miljø!

Hvor er insentivet til å spare strøm, når pisken kommer uansett forbruk?

Igjen … Dette er et tiltak som rammer de svakest stilte i samfunnet mest. Forkastelig!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.