Strømprisene, piskes opp.

I disse dager opplever vi en uvanlig økning i strømprisene her til lands. Plutselig øker den fra rundt en halv krone, til langt over tre. En kjapp seksdobling.

Det er ikke slik at det norske forbruket plutselig over natta, har seksdoblet behovet for energi. Nei, det er det ikke. Det er strømleverandørene i sin higen etter profitt, som har gitt markedet Europa inngang på det norske kraftmarkedet, og dermed mangedoblet etterspørselen av norskprodusert strøm. Ved å legge kabler til det europeiske markedet, har lille Norge med noe over et par millioner strømkunder, plutselig fått «maset etter strøm» fra opp til 750 millioner europeere. Altså godt og vel hundrefold.

Nesten 200 selskaper produserer strøm her i landet, og leverer strøm til ca. 2,3 millioner forbrukere (625 000 strømkunder i Fjordkraft, utgjør 27% av markedet ifølge dem selv.). Når så dette mikroskopiske markedet blir eksponert til befolkningsmengde på ca. 750 millioner mennesker der nede på kontinentet, så sier det seg selv at etterspørselen ikke bare mangedobles, men går rett i taket, idet kablene til utlandet tas i bruk.

I fremtiden vil nok dette jevne seg ut, og prisene roer seg på et nivå vi nordmenn slett ikke er komfortable med. Kanskje en strømpris på over tre kroner kilowatten blir standarden? I tillegg til nettleien, som just nå tillegges et Effektledd, som vil øke strømkostnadene med opp imot fem tusen kroner i året for en gjennomsnittlig bolig her i landet. Og det uten at forbrukerne får igjen noen ting for den ekstra kostnaden. Ergo leverer strømprodusentene strømmen til en pris kanskje seks ganger høyere enn det vi har hatt her i landet frem til nå, uten at produksjonskostnadene har økt. Gratis penger rett og slett! Med andre ord, det er ikke bare strømprisene som fyker til værs.

Og oppe i det hele; Du har intet valg. Hvis du ikke vil betale, så fryser familien. Men et lite lys punkt er at hvis kostnaden på energi ligger litt over en krone, er det omtrent like dyrt å fyre med ved. Desto dyrere strømmen blir, jo billigere blir det å fyre med ved. Er det noen som har en vedfyrt varmtvannstank liggende? Eller en Ulefos no. 568? Det er vel også mulig å varme baderomsgolvet med ved.

Hvordan kunne regjeringen den gangen introdusere profittjegere inn i produksjonen av strøm her i landet, uten å værne de egentlige eierne av vannkraften?!?


Publisert

i

av