Grådighetens symfoni

Hvordan skal folk få ned størrelsen strømkostnadene, når de hvert år blir rammet av stadige nye forordninger og stadig dyrere strøm og nettleie. Jeg er virkelig forbannet og sjokkert over strømbransjens overkjøring av norske husholdninger.

Jeg er pensjonist og bestemte meg for noen år siden å få til noe som egentlig skulle være veldig enkelt, nemlig å få vite hva strømforbruket vårt her i huset vil koste oss i morgen. Hva ville neste faktura lyde på? Vil jeg sjekke bensinprisen, så tar jeg meg en tur og ser på prumpeprisen, det er ikke mulig når det gjelder kjøp og frakt av strøm.

Resultatet ble et regneark på flere titusen utregninger. Hver time med spotpris, mva, el-sertifikat m.m. skulle beregnes for å finne prisen. Det er ikke mange forbrukere av strøm her i landet som har kunnskap og kompetanse, for ikke å snakke om nerd-gener for å gjøre dette. At man bør være godt inne på Excel og regneark for å finne ut egne kostnader tilknyttet strømmen, er og blir fullstendig uakseptabelt.

I det siste har nettselskapene kommet med enda mer kompliserte utregninger som innbefatter noe de kaller effektledd. Her blir forrige måneds høyeste forbrukstime belastet med priser på over 30 – tretti – kroner kWh. Dette nærmer seg regelrett plyndring. For du kan ikke komme unna, eller bytte til rimeligere leverandør når det gjelder nettleien. Grådighet?

Nå over nyttår kommer nye regler om differensiering av prissetting for både strøm og nettleie i forhold til dato, klokkeslett og sesong som kompliserer dette så mye at svært få utenfor bransjen vet hvor stor din neste faktura vil bli.

I en husholdning i dag er de fleste innretninger som varmer vann eller inneluften termostatstyrt. Hvorfor tvinges vi til å varme opp stuen om natten, når vi ligger og sover, og så tvinges til å skru ned varmen når vi er våkne?

De fleste nordmenn spiser middag når de kommer hjem fra arbeid. Er det nå meningen at denne tradisjonen må avbrytes? Må vi i stedet lage middag til frokost da strømmen koster mindre? Hvor stor negativ inngripen i vår hverdag har et strøm- nettselskap lov å ha?

Bak denne muren av forordninger og ulike ledd, gjemmer det seg, for brukerne, ukjente summer som må betales. Selv om forbruket i husstanden er minimalt endret fra forrige måned, eller fra samme måned i fjor, kan summen på fakturaen være av en slik art at hårene reiser seg på noen og enhver.

Handler man i en butikk sier lovverket at kunden skal vite prisen på varen før hen kommer til kassen. Dette gjelder tydeligvis ikke strømleverandører! Her er kundene fullstendig overlatt til selgers forgodtbefinnende og det ved kjøp av en vare/tjeneste kunden ikke kan overleve uten. Slå av hovedbryteren i huset og prøv selv. 

Dette lukter sterkt av monopolisme. Monopolisme ispedd god dæsj kartellvirksomhet. Merkelig at «alle» strømleverandørene holder et ganske homogent prisnivå over tid, og innfører nye fordyrende forordninger omtrent samtidig? Kan det være kartellvirksomhet?

Jeg er for at markedet skal ha en god innvirkning på prisnivået, men her er den viktigste markedsaktøren, kunden, fullstendig maktesløs.

Dette må snarest reguleres, i alle fall innen medmenneskelige grenser. Vi har i vår nære fortid sett hva finanskreftene er i stand til, og som har ført til stadig gjentatte resesjoner, alle grunnet i grådighet. Resesjonen i 2008 med sine «subprime»-lån, sendte verden ut i en økonomisk krise ingen har sett maken til hverken før eller siden. Til og med norske kommuner led stygt i flere år fremover. Årsak; Grådighet!

Med det i tankene, burde ikke en endring helst resultere i en slags «pumpepris» på strømmen? På den måten ville forbrukerne vite hva strømmen ville koste dem før de brukte den. I en perfekt verden visste forbrukerne hva neste måneds faktura vil lyde på.

Og hvor mye bør maksimalt en vare, som koster ca. 4 – fire – øre å produsere i et vannkraftverk, koste forbrukerne på neste faktura. Når prisen ut til kunde nærmer seg hundre ganger mer, så er det noe som ikke stemmer, og vitner om grådighet.

Slik systemet med produksjon og distribusjon av energi fungerer i dag, er samtlige husholdninger i Norge nærmest som gisler å regne. Gisler som blir påtvunget stadig økende kostnader de ikke kan komme unna, og som de ikke har noen som helst kontroll over.

Nettselskapene er ikke noe bedre de heller. Overnyttår økes nettleien drastisk i forhold til i dag. Strømprisene blir priset etter tid på døgnet.

Vårt arvesølv har havnet i Mammons nådeløse grep.

Det synger i strenger, og klirrer i kassa.


Publisert

i

av