Tresfjording

Engasjert

Sosialdemokrat

Ekstraskatt på Vestnesfolk

Bygdebladet nr. 78, onsdag 22.10.2014 side 14.

EKSTRASKATT PÅ VESTNESFOLK

Sitat; «Lavare arbeidsgjevaravgift gav kutt i rammeoverføringar frå staten»

Fra v.: Ordfører Geir Inge Lien, Leder Vestnes Næringsforum Roald Fiksdal
Faksimile fra Bygdebladet nr. 78 – 22.10.2014 Fra v.: Ordfører Geir Inge Lien, Leder i Vestnes Næringsforum Roald Fiksdal

Artikkelen begynner med denne påstanden, en påstand som ikke helt er i tråd med virkeligheten. Spesielt blir det når påstanden legges til grunn for en utilbørlig heving av kommunale avgifter og skatter. For påstanden stemmer nemlig ikke! Det blir ingen kutt i rammeoverføringene som kan knyttes til kommunens innvilgede reduksjon i arbeidsgiveravgift. Det er bare gevinsten som faller bort. For selve kommunen. Et nullregnskap.

For å gjenta meg selv; De 13,5 millionene er gevinsten kommunen som arbeidsgiver ville ha fått på grunn av reduseringen av satsene til arbeidsgiveravgiften. En gevinst som altså staten totalt hjerteløst beholder selv. Ergo er dette ikke et tap, men heller ingen gevinst. Vestnes kommune har akkurat like mye å rutte med som før reduksjonen tredde i kraft.

Som jeg har nevnt tidligere, så burde kommunen på et mye tidligere tidspunkt ha visst om at staten ville ta gevinsten, og da bare fra kommunen som arbeidsgiver. Ja, allerede den 6. juni 2014 beskjeden på regjeringens nettsider. Kun et lite Google-søk unna … Noen har definitivt ikke fulgt med i timen!

Kommunen har verken vunnet eller tapt en krone på dette. Å bruke dette som et argument for å høyne skatter og avgifter, blir nesten helt likt president Bush sin grunngivelse for å invadere Irak for noe over ti år siden. Selv om det var en mye alvorligere sak, så er likhetstrekkene forbløffende like. Når jeg ser ordføreren og lederen i næringsforumet stå sammen og bruke dette som en direkte årsak til økt eiendomsskatt i kommunen, så minner det meg om general Powell presentasjon over masseødeleggelsesvåpnene som ikke fantes i Irak! Det var jo, som vi alle vet i dag, et makkverk av en etterretningsrapport.

Man bør i alle fall her i kommunen basere slike uttalelser på virkelige hendelser.

Når det gjelder Fiksdal sitt brev til Kommunal- og moderniseringsdepartementet så inneholder også det en del passasjer som ikke holder så godt på vannet.

Det som er viktig å huske på her, er at alle arbeidsgivere i kommunen sparer 35 000 kroner for hver million de har i lønnsutgifter. Det er gevinsten deres. Dette vil bidra til økt etablering som igjen vil bidra til en økt fremtidig kommunal skatteinngang. Derfor er ikke poenget med å flytte fra sone 1 til 2 borte i det hele tatt. Ikke en gang for selve kommunen, og i alle fall ikke for bedriftene. Kommunens evne til å trekke til seg «… nye næringsdrivande, solid og kompetent arbeidskraft og ikkje minst eksisterande næringslivsinvesteringar …» er IKKE svekket, om ikke Vestnes kommune velger å gjøre som staten og «sende regninga» til kommunens skattebetalere.

Hvis Vestnes kommune videresender denne fiktive regninga til innbyggere og arbeidsgivere, så skyter de seg selv i foten. For da vil de selv være med på å redusere arbeidsgivernes gevinst av reduksjonen i arbeidsgiveravgiften! Dette vil igjen ha en negativ effekt på fremtidig skatteinngang. En negativ effekt på tilflyttingen vil det helt sikkert også bli, særlig når store deler kommunens veinett i så mange år fremover vil være heftet med bompenger.

Husk, det er bare selve kommunen som arbeidsgiver som har mistet gevinsten, ikke bedriftene i kommunen. Derfor bør ikke kommunen gjøre som staten og nøytralisere bedriftenes gevinst av redusert arbeidsgiveravgift. Ei heller bruke dette «sjokket» som et argument for endringer i de kommunale skatter og avgifter.

Øyvind Granberg
Bekymra skattebetaler

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.