Tresfjording

Engasjert

Sosialdemokrat

Det er noe galt …

Vestnes ... Treffer midt i blinken, men må ut å bomme ...
Vestnes … Treffer midt i blinken, men må ut å bomme …

Vestnes kommune har i mange år kjempet tappert for å få redusert arbeidsgiveravgiften slik at kommunen kan hevde seg i kampen om etablererne. Både i privat og offentlig sektor.

Endelig i 2014 fikk vi det. Hele 3,5% lavere sats. Det vil si at våre arbeidsgivere sparer 35 000 kroner for hver million de har i lønnsutgifter. Flott. Slikt blir det arbeidsplasser av.

Så kommer det en blå-blå regjering, og sier at kommunen som arbeidsgiver skal ikke ha den fordelen resten av arbeidsgiverne i kommune har fått. Dermed blir overføringene fra staten redusert tilsvarende. Med nesten 400 millioner i lønnskostnader blir reduksjonen fra staten på hele 13,5 millioner. Et slag, nei et spark, under beltestedet.

Det kjedelige oppe i det hele er at ingen kommuner som tidligere har fått fremforhandlet en reduksjon i disse satsene har mistet den økonomiske fordelen. Og det er slik det skal være.

Ved å redusere overføringene har staten tatt bort fordelen av redusert arbeidsgiveravgift til kommunens største arbeidsgiver. Det er å gi kommunen dårligere vilkår enn andre arbeidsgivere i området.

Det er også en forskjellsbehandling siden alle andre kommuner som tidligere har fått redusert arbeidsgiveravgiftssatsene har fått beholde gevinsten. Dette er smålig av staten når man vet hva det betyr for kommuneøkonomien og de menneskene som er avhengig tjenestetilbudet i kommunen.

Hvorfor holder staten igjen disse pengene? Er det fordi Vestnes kommune skal tvinges til å utnytte sitt lokale inntektspotensiale? I årene med forhandlinger spurte ulike ordførere i Vestnes sine overordnede der nede i Tigerstaden om noen ekstra kroner. Svaret var det samme hver gang. «Har dere utnyttet inntektspotensialet deres?»

Slukøret måtte de alle svare nei. Nei de hadde ikke innført eiendomsskatt. Det ville de ikke, og de ville ikke folket i kommunen heller. Men det ville staten. Dermed fortsatte staten å skjære ned på overføringene år etter år, og til slutt var det ingen vei utenom. Eiendomsskatten måtte innføres.

I dag er satsen på eiendomsskatten 2 promille. Loven gir anledning til å øke den til 7. Det vil si at for hver million din eiendom er verdt, må du betale 7 000 kroner til kommunen. Feilen her er at dette er en skatt som ikke er inntektsstyrt. Her må fattige pensjonister i attraktive boliger betale så det svir.

Men staten fortsetter å presse. Nå vil den også ta over eiendomsskatten. Og kommunen blir fattigere og fattigere. Og det blir vi også. Det er en krise og et katastrofe den dagen den første huseiere må selge eiendommen sin fordi han eller hun ikke har penger til å betale eiendomsskatt.

Men den der kommet for å bli. Og den kommer til å økes. Vi som skulle bli oljesjeiker, alle sammen! Dette blir jo helt galt. Den neste ordføreren for uante utfordringer, og må kjempe på i hvert fall to fronter. Økonomi og kommunesammenslåing. Samtidig som han eller hun må unngå den tredje.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.