Tresfjording

Engasjert

Sosialdemokrat

Kommunereformens mål uten mening … ?

Hva er Regjeringens mål med reformen?

Regjeringen oppsummerer dette selv i fire punkter:

  1. Større kommuner med bedre kapasitet og kompetanse vil legge til rette for gode og likeverdige tjenester over hele landet.
  2. Kommunesektoren skal bli bedre i stand til å løse nasjonale utfordringer. Kommunegrensene skal i større grad tilpasses naturlige bo- og arbeidsmarkedsregioner.
  3. Bærekraftige og økonomisk robuste kommuner vil legge til rette for en mer effektiv ressursbruk innenfor begrensede økonomiske rammer.
  4. Større og mer robuste kommuner kan få flere oppgaver. Dette vil gi økt makt lokalt. Større kommuner vil også redusere behovet for interkommunale løsninger.

Bare for å ha sagt det …

  1. Det er ikke størrelsen på kommunene som gir bedre kapasitet og kompetanse i tjenestetilbudet, det er størrelsen på institusjonene som avgjør dette. Små institusjoner er like lite attraktive for fagkompetansen uansett størrelse på kommunen.
  2. Det er ikke nødvendig at kommunegrensene skal tilpasses pendler mønstrene. Folk jobber ikke i en nabokommune fordi at det er en nabokommune, men fordi jobbende deres er nettopp der.
  3. Hvor børekraftige og robuste kommunene skal være er avhengig av overføringene fra staten. Etter at reformen er over, og ekstraoverføringene ved reformen er avsluttet, vil nykommunen ha ca. ti prosent mindre å rutte med enn i dag, viser tall fra Telemarksforskning.
  4.  Ennå, bare ett og et halvt år før det hele skal være over, vet ingen hvilke oppgaver de nye kommunene skal ha. Og hva er galt med interkommunale løsninger? De har vi i dag, og det fungerer utmerket.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.