Tresfjording

Engasjert

Sosialdemokrat

Distriktspolitikken styres av kapitalen

… ikke av lokalbefolkningen.

Snart går det samme veien med lokalbutikken som det har gjort med mange gårder. Husa stenges, og markene gror igjen.

Som i landbruket virker kravet til stadig bedre avkasting direkte sentraliserende. I god Høyre-ånd skal all omsetning av kapital gjøres enklere, og være lettere tilgjengelig for de fleste. Resultatet er at det er butikkene i kommunesentrene som vokser seg store på bekostning av butikkene i bygdene.

Sentraliseringen de siste femti årene, eller Det Store Bygdetyveriet som det

En sekk full av skoler, trygeheim og mye annet bygda har bygget opp.
En sekk full av skoler, trygeheim og mye annet bygda har bygget opp gjennom hundrevis av år.

også kan kalles, har hentet store verdier fra bygdene inn til kommunesentrene. Skoler som skapte bygdefolket, ga dem identitet og en god lokalt forankret oppvekst, er lagt ned, og elevene flyttet til kommunesentra. Anonymisert.

Landbruk er nedlagt. Verksteder er nedlagt. Arbeidsplassene er også samlet rundt og i kommunesenteret. Kommunepolitikerne flytter det de kan inn til sentrum. Kulturhusene som ofte er delfinansiert av en kommunal sentraliseringspolitikk, vokser opp som paddehatter … i sentrum. Lokale samfunnshus i bygdene blir stående tomme. Kulturen i bygda visner.

Veier legges gjennom sentrum. Det skal være fergefritt og så kort avstand som mulig mellom start og mål. Godset skal frem. Mjøsas bredder er lagt under asfalt. Vegvesenet får legge lange strekninger i strandsonen under asfalt, men en stakkars husbygger får ikke en gang nærme seg med en hammer i hånden.

Fiskeriene er sentraliserte. Et av verdens største fiskeområder, makter ikke å opprettholde lønnsomheten i bygdene nær havet. Fisken prepareres om bord, sendes til Kina, og kommer tilbake pakket klar til salg. Ikke en eneste norsk arbeidsplass på land får sin del av det Norges rikdommer kan gi. Kapitalen deler ikke folkets verdier med folket.

Hele Norge blir ikke brukt. Stadig større deler av Norge legges brakk. Livet i bygdene blir mer og mer krevende. Folk flytter fra. Til en enklere hverdag. Glemt er faktumet at det er utenfor sentrum verdiene våre ligger. Der ligger oljen. Der ligger markene. Der ligger gruvene. Der ligger fiskeriene. Der er det snart ingen arbeidsplasser igjen …

Kong Oscar IIs kapell ved Grense Jakobselv, som en gang ble satt opp for å hevde norsk suverenitet i området, kan man like godt rive og flytte til gressmatten ved Sinsenkrysset. I en firkant på 3Km rundt denne flotte steinkirken får man plass til hele Norges befolkning. Tresfjord … Hvor er det?!?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.