Tresfjording

Engasjert

Sosialdemokrat

Velferdseksporten

– I tillegg til samfunnsansvaret som jeg etterlyser, er det også et poeng at Orkla og storeier Stein Erik Hagen nyter godt av disse skattekuttene som denne regjeringen er så opptatt av. Men dette er åpenbart ikke nok. Vi er svært bekymret for utviklingen og hva som blir neste trekk fra Orkla, sier forbundsleder Jan-Egil Pedersen i NNN til NTB

Regjeringens oppdragsgivere forventer skatteletter og bedre vilkår for å tjene mer og ikke minst større overskudd. Her betyr egentlig skatten som utgift lite. Det som er viktigere er kostnadene til lønninger.

En bedriftsleder utforsker alle kriker og kroker etter alt som kan bidra til å maksimere profitten. Det er ikke nok å gå med overskudd.

Så lenge det finnes arbeidsmarkeder der lønnsnivået er lavere enn i Norge, vil norske bedrifter fortsette å flagge ut. Det er noe de har drevet med siden syttitallet da tekoindustrien møtte problemer her i Norge.

Globaliseringen vil før til at den norske arbeideren stadig oftere vil komme i direkte konkurranse med arbeidstakere fra lavkostland som vil tilby sin kompetanse til en langt lavere pris. Norske sjøfolk er visstnok en utdøende rase i dag, men det har vi vist lenge. Nestemann ut er nok verftsarbeideren, ser det ut til.

Etter det må nok trolig  den norske oljearbeideren tre til side for en billigere importert arbeidskar.

Grepene for å berge vår velferd må komme nå. Hele Norge må legges om for å møte den nye konkurransen, og sikre velferden her i landet.

Heltidsansatte i Norge hadde en gjennomsnittlig månedslønn på 45 000 kroner per 3. kvartal 2015. Vi kan godt gå ned i lønn, men ikke i kjøpekraft. Eller må vi også redusere kjøpekraften for å vinne konkurransen om våre egne jobber? Hva er tegnene i tiden som varsler om endringene? Økende arbeidsinnvandring samtidig som arbeidsledigheten øker? Håndhevelsesdirektivet? Internasjonale handelsavtaler?

Det blir i liksom litt feil når utenlandske arbeidere mottar norske lønninger, uansett hvor små de er, skapt på norske ressurser i Norge, med seg til hjemlandet. Det er det samme som å eksportere velferden vår …gratis.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.