Tresfjording

Engasjert

Sosialdemokrat

Fiber, nettverkskort og hastighet.

 

Fiberoptisk kabel er vår tids digitale motorvei. I vår kommune selges det nå bøttevis med fiberløsninger med hastigheter på 300Mbps. Tre hundre megabits pr sekund.

Hva er nå det?

Du lærte fra skolen at det er tusen gram i en kilo, derav kilo i kilogram. 1000 er lik kilo(K). Tusen ganger større enn det, er mega(M). Mega betyr en million. 1000 mega er en giga(G). Tusen giga er en tera(T) … osv. En megabit er da tusen kilobit, eller en million bit. En bit er den minste enheten en fil kan bestå av.

Den viktigste ingrediensen av Internett er milliarder av datamaskiner med ulike oppgaver, koblet sammen via kabler, eller trådløst. Som du sikkert vet så har filene på din harddisk en størrelse målt i bytes. Hvis du overfører en Word-fil til en annen datamaskin, pushes filen i deler gjennom kabelen. Omtrent som en bensinpumpe deler opp strømmen i små oppgulp av drivstoff i inne i pumpen. Det går så kjapt at det føles ut som en vedvarende strøm. En datafil deles således opp i bits.

Bits og bytes er omtrent å regne som hekto og liter. Sånn grovt sett. Forskjellen er at det er ti hekto i en liter, men åtte bits i en byte. En fiberkabel på 300Mbps greier å overføre tre hundre megabits pr sekund. Siden det er åtte bits (b) på en byte (B), vil dette gi en overføringshastighet på 37,5MBps (legge merke til den store B’en), vil det altså ta ett sekund å overføre en Word-fil på 37.5MB, eller 300Mb som den også er. En gigabyte tar 26 sekunder. Men det oppnår du nok aldri. Sannheten kan nok vær langt unna dette, men det kommer an på en mengde faktorer mellom deg og målet.

Så langt så greit.

Men hvor fort det går, er som sagt avhengig av en mengde med faktorer. Hvis du klikker deg inn på en nettside, la oss si på domenet www.tresfjording.no så er førstesiden på ca. 30KB, eller ca. 240Mb. Det betyr at den lastes ned og vises på skjermen din i løpet av brøkdelen av et sekund. Utrolig, ikke sant? Men noe av innholdet på disse nettsidene hentes andre steder på domenet. Innhold kan også hentes fra andre domener på nettet. Blar du deg videre på dette nettstedet, hentes innholdet fra nettsider over hele verden. Dermed går ting noe tregere. Det er kanskje ikke alle nettsteder som har fiber, og de må vi med raskere nett bare finne oss i å vente på.

Andre ting som kan innvirke på hastigheten er datamaskina i andre enden av kabelen der domenet du søker er lagret. Den må du også vente på. Mellom datamaskinene på nettet er det noen andre datamaskiner som kalles noder. De er å sammenlignes med en politimann i et travelt kryss. Han sender bilden i ulike retninger, alt ettersom hvor tett trafikken er i de ulike gatene. Og likt internettet så kommer man frem til riktig bygård, om man må kjøre rundt et kvartal eller to.

Selv om andre datamaskiner på nettet har gode hastigheter, gjelder det samme din egen. For at din datamaskin skal kunne snakke med andre datamaskiner på nettet og overføre bits og bytes seg imellom, har den et innbygd nettverkskort. Dette nettverkskortet styrer trafikken mellom datamaskina og fiberkabelen, og har sine begrensninger. De fleste bærbare datamaskiner i dag, leveres med mulighet for både trådløs og kablet tilknytning til ruteren i hjemmet. Ruteren er den boksen der fiberen kommer inn. Den har muligheter for trådløs og kablet tilkobling av en datamaskin.

Trådløs tilkobling er greit, så slipper man å dra på en kabel over hele stua, men det er også det tregeste. De fleste bærbare datamaskiner i dag leveres med nettverkskort som maks gir en hastighet 50Mbps. Da hjelper det lite at en har 300Mbps inn i huset. Bruker man en nettverkskabel mellom den bærbare og ruteren, vil man få maks 100Mbps. Omtrent en tredjedel av det fiberkabelen greier. Flaskehalsen er altså nettverkskortet i den bærbare.

Man kan spørre seg om nettleverandøren bør opplyse om dette? Både ja og nei. Hvis vi sammenligner nettkabelen med en vei, så kan vi tenke oss at en ny vei bygges mellom Trondheim og Oslo. Den er så bra at fartsgrensen settes til 300Km/t. Kan du da anklage Statens Vegvesen fordi du har en bil som maks går 100Km/t? Vel, nok om det …

Så du skjønner, at hvis du kjøper deg en ny bærbar, så sjekk om den takler 1Gbps, altså en gigabit per sekund. Det er svært få slike til salgs i denne kommunen. Hvordan finner du ut det? Det er litt teknisk, men overkommelig i Windows 10, høyreklikk på startflagget nede til venstre.

Velg Enhetsbehandling.

Let gjennom listen til du finner Nettverkskort. Listen er alfabetisk. Hvis det i navnet til nettverkskortet står GBE er nettverkskortet raskt nok. Det betyr GigaBitEthernet. Altså ca. tre ganger raskere enn fiberkabelen, så det holder i lange baner. Står det derimot FE en eller annen plass i navnet, så er det maks 100Mb og da gjennom kabel og ikke tråløst. FE står for Fast Ethernet og blir altså for tregt, på en 300Mbps linje.

Så for de mer modige. Hva om det står GBE, men du har ikke mer enn 100Mbps?

 

Høyreklikk på Nettverkskort

Velg Egenskaper.

I vinduet som dukker opp, velg fanen Avansert. I listen i ruten Egenskap, blar du deg nedover til Speed & Duplex. Velg den. Der vil du i ruten Verdi til høyre se en liste over hastigheter nettverkskortet ditt greier. La det stå på Auto Negotiation, men er ikke slik som her at 1.0Gbps Full Dupleks er med på listen, så takler heller ikke nettverkskortet ditt mer enn de 100Mbps som står der. Hvis du vet at kortet skal takle 1Gb, så kan det være driverne. Oppdater disse. Hvordan du gjøre det kan du guggle på nettet. Windows 10 oppdaterer dette automatisk.

Her hos meg er det på engelsk, men veien er den samme på norske utgaver, bare litt andre uttrykk.

Hvis du skal ha større hastighet enn det som er listet opp her, må du enten kjøpe nytt nettverkskort og montere det, eller kjøpe ny og bedre datamaskin. Å bytte kort, kan koste mer enn det smaker, hvis du ikke er nerd slik som jeg, og gjør det selv.

Så litt til slutt.

Vanlig surfing fra domene til domene på nettet går ikke noe særlig fortere med en 300Mbps linje enn en på kobbertråd med 10Mbps. Det er når du skal laste opp og ned større filer, eller ofte gjøre det, at gevinsten viser seg. De fleste har i dag en eller annen form for nettlagring, dvs. lagre filer oppe i skya. Alle med en Outlook-konto har det. Dette har blitt mye raskere med fiber. Ja, det en grunn til at TV-tilbudet kom med de raskeste fibertilbudene. Bildene på skjermen overføres på samme måte som en fil, og det større oppløsning du vil ha på skjermen, jo mere data skal overføres, og dermed øker behovet for en rask tilkobling.

Med andre ord:

Fiber er sunt nettet rundt, men det avhenger av hva man trenger.

Hvordan sjekke hastigheten på fiberlinja di?

Gå til www.speedtest.net og klikk på Begin Test. Husk at målingen går gjennom nettverkskortet, ruteren og fiberkabelen. Pass på at det ikke er annen trafikk på linja for å få best resultat.

 

Her er mitt resultat:

 

Dette var mye info, men jeg håper det var litt avklarende, og at om du kjøper ny datamaskin er gjort oppmerksom på at du bør kjøpe en som utnytter netthastigheten din til det fulle. Har du spørsmål så ikke nøt med å stille de i kommentarfeltet nedenfor.

Ha en fortsatt god dag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.