Engasjert

Sosialdemokrat

Likhet for bare folk flest?

Våre forfedre vedtok en av verdens mest liberale grunnlover en maidag for 203 år siden. Sentralt i denne loven er likhet og frihet.

Siden den gangen er denne loven blitt endret flere ganger. Stadig mer liberal, stadig mer rettferdig. Siste endringene i denne loven kom i 2014; «Etter Stortingets historiske vedtak 13. mai 2014 inneholder Grunnloven nå en rekke menneskerettigheter. Menneskerettighetene springer ut av grunnleggende verdier – frihet, likhet og menneskeverd – som staten og rettsordenen må respektere og verne av hensyn til den enkelte. Grunnlovfesting av menneskerettigheter gjør at et simpelt flertall av de øverste folkevalgte – stortingsrepresentantene – ikke i ordinær lov kan vedta noe i strid med disse rettighetene.»

… og det er vel her dagens regjering bommer?

Fra dagens abcnyheter.no; «151 kommuner mellom 5000 og 25.000 innbyggere taper, kun 8 vinner på årets omlegging av tilskuddene. Samtlige kommuner over 25.000 innbyggere er tjener på omfordelingen.»

Jeg tenker på hvilken effekt en ujevn og urettferdig fordeling av utbetalingene fra staten kan slå ut. Selv gamle Olga øverst i dalen, skal ha de samme rettighetene som Per i Storgata i nabokommunen. Men når kommunen til Olga blir offer for en usosial reduksjon i inntektene til kommunen hennes, er det liten tvil om at det er nettopp Olga det går ut over. Er ikke det et brudd på en eller annen paragraf i grunnloven?

Bryter Sanner vår viktigste lov?

Professor dr. juris Eivind Smith sier i skriftet «Grunnlovsfesting av kommunalt selvstyre» sier at kommunenes selvbestemmelsesrett kan ikke etter prinsippet om likhet, frihet og likeverd, ikke fjernes, eller reduseres. Når Sanner kommer med et inntektssystem som straffer kommuner som vil stå alene etter kommunereforma, så er det en redusering av kommunal autonomi, og vil føre til en skjevfordeling av både kvaliteten og kvantiteten i de kommunale tjenestene, fra kommune til kommune.

Det etter min mening et brudd på en av de grunnleggende pilarene i norsk velferd og lovverk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.