Tresfjording

Engasjert

Sosialdemokrat

Skolenedleggelse = bygdenedleggelse

Eller er det det?
Atter en gang anbefaler administrasjonssjefen i Vestnes kommune å legge ned skolen i Tresfjord. I flere år har nedleggelsesspøkelset holdt sin klamme hånd over bygda. Effekten kan vanskelig verdsettes positivt. Det er vel hevet over enhver tvil at den er negativ, svært negativ.

Folketallet, da særlig barnetallet svinger i bygde-Norge. Nå gjelder det for kommunen å ha is i magen og fortsatt ha skole i bygda. For barna kommer tilbake. Men da må kommunestyret bli med å utvikle bygda for å fylle skolen, i stedet for å arbeide motsatt, å legge ned bygda.

Kommunen har et enormt ansvar som tilrettelegger til å ta vare på de faktorene som bidrar til vekst. Da er det først og fremst snakk om bolyst og trivsel. Hvordan skal bygda kunne være et godt oppvekststed for barn, når skolen blir nedlagt? Hvem vil bygge å bo i en bygd der det er langt til barneskolen? Hvem vil bygge hus i ei bygd der tomteprisene ikke stiger, men heller faller?

Hvordan kan Vestnes kommunestyre vedta å legge ned en nesten helt ny skole, på grunnlag av økonomi, når de samtidig bruker millioner på nye skolebygg? Sjøfront? Hvorfor da ikke bruke de skolene man har? Er det god forvalting av ressursene og verdiene våre, å legge et bygg til 30 millioner brakk, når man vil bruke nye millioner på samme bygg noen kilometer unna? Dermed kan vi vel fastslå at det ikke er økonomiske årsaker til nedleggingsforslaget.

Opp gjennom årene jeg har bodd i Skorgen og i Tresfjord, har skolenedlegging ligget som en mørk sky over begge bygdene. Skorgen har greid seg fint uten skolen, men det har nok med bygdas nærhet til skolene i sentrum. For Tresfjord er det annerledes. Joda, jeg skjønner at vi kan ikke ha en skole på hvert hushjørne, men nå er minimum nådd. Dette er ikke bra for kommunen, dette er slettes ikke bra for noen.

Vestnes kommunestyre må nå ta tak, og benytte de fasilitetene de allerede har, og sende flere elever til Tresfjord Skule, ikke fjerne flere. Kan ikke barna på Daugstad, Tresfjord og Skorgen gå i Tresfjord? Er Tresfjord bygda der ingen vil sende barna sine på skole? Man lever over evne når man ikke bruker dyre hus til det de er tiltenkt.

Kommunestyret har sviktet totalt som tilrettelegger:
• Det gjorde de med å godta bompengeløsningen rundt Tresfjordbrua. Folk tror det koster å kjøre inn i Tresfjord. Det stemmer ikke, men det er nok til at de velger andre løsninger.
• Det gjør de når de om noen år avvikler trygdeheimen, uten kompensasjon.
• Det gjorde de når de la ned Vikebukt skole, en skole som i dag er i full vigør.
• Det gjør de når brannstasjonen her blir nedlagt.
• Når de bruker midler på å etablere byggefelt i en bygd de legger ned skolen i?
• Viser ikke nedleggingen av Vikebukt skole at kommunestyret er på feil kurs? En skole som er i drift, der kommunen ikke så noen mulighet til drift?!?
• Viser ikke kommunens innkjøpsrutiner at de ikke støtter det lokale næringslivet?
• Når de heller vil bruke millioner på sjøfront, enn til skoler i bygdene?
• Det hjalp ikke mye å trekke fondet fra investeringsmarkedet. Hvor er de pengene nå?
• Økte kommunale avgifter og skatter, skal komme folket til gode, ikke administrasjonen.
Selv eiendomsskatten redder ingen skole. Hva da? Øke den?!? Hva skulle innføringen av eiendomsskatten redde? Skolene? Eldreomsorgen? Kommunestyret?

Det er tungt å drive med bygdeutvikling når man ikke engang har sitt eget kommunestyre med seg! Veldig tungt!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.