Tresfjording

Engasjert

Sosialdemokrat

Historiske bilder som ikke kom i våre skolebøker

 

 Versaillestraktaten ble inngått 28. juni 1919, fem år etter skuddene i Sarajevo, og fikk sitt navn etter Versaillespalasset hvor den ble undertegnet. Våpenhvilen mellom partene hadde vært et faktum siden 11. november 1918. Traktaten trådte i kraft 10. januar 1920 og innebar at Tyskland tok på seg ansvaret for krigen og dermed plikten til å betale store beløp i krigserstatninger. Traktaten ble inngått etter en seks måneder av fredskonferansen. (Wikipedia)

 

Demonstrasjonene på Den himmelske freds plass (Tiananmen-plassen) fant sted våren 1989 og endte med militær inngripen den 4. juni 1989 på og rundt Den himmelske freds plass i Beijing i Kina. Mange sivile ble drept, for det meste under de militæres fremrykning mot plassen fra vest og sør.Mellom 15. april og 4. juni 1989 ble det avholdt omfattende demonstrasjoner av studenter og arbeidere på plassen og tilstøtende områder. Selv om protestene manglet en samlet ledelse var kravene økt demokrati og frihet og kritikk av korrupsjon innen det regjerende kommunistpartiet. Det var også demonstrasjoner i andre kinesiske byer, blant dem Shanghai, men de andre protestene forløp fredelig. (Wikipedia)

Mannen til venstre i bakgrunnen gjør seg klar til å stanse en kolonne med stridsvogner.

 

 Atombombene over Hiroshima og Nagasaki ble sluppet 6. og 9. august 1945 over de japanske byene Hiroshima og Nagasaki. De to atombombene drepte minst 120 000 mennesker av direkte dødelig stråling, brannskader og skader av fallende og flyvende gjenstander. Over noe tid døde rundt dobbelt så mange av påførte skader, skader av direkte stråling, innånding av radioaktivt støv og inntak av radioaktivt forurenset mat og drikke. I tillegg har de som overlevde bombene og etterkommerne deres, slitt med senskader som kreft og misdanninger. (Wikipedia)Atombomben droppet på Nagasaki eksplodert kl. 11:02 den 9. august 1945. En plutoniumsbombe med en eksplosiv kraft på 20 kiloton TNT-ekvivalenter, etterlot seg anslagsvis 70.000 døde. Dødsfallene er usikre. Det antas fra offisielt hold at to ganger det tallet døde som følge av bomben i årene etter krigen. Bildet er fra Nagasaki, 20 minutter etter at bomben eksploderte.

 

 Apollo-programmet var en rekke bemannede romferder som den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA gjennomførte fra 1967 til 1972. Målet med programmet var å sende en mann til månen og bringe ham trygt tilbake til Jorden. Det lyktes gjennom ferden med Apollo 11. Astronauten Neil Armstrong tok menneskehetens første steg på månen 21. juli 1969 (norsk tid; i de amerikanske tidssonene skjedde dette den 20. juli). Forut for Apollo-programmet var Mercury-programmet og Gemini-programmet. Apollo-programmet ble ledet av den tyske rakettforskeren Wernher von Braun. (Wikipedia)20. Juli 1969 ble Neil Armstrong det første mennesket til å sette sin fot på Månen.
Den 19. mai 2005 fanget NASAs Mars Exploration Rover Spirit denne fantastiske utsikten mens solen sank ned bak randen av Gusev-krateret på Mars. Denne panoramakameramosaikken ble tatt rundt klokka 6:07 om kvelden på roverens 489. marsdag, eller sol. (NASA)Solnedgang på Mars. Bildet er tatt av Mars Rover Spirit i 2005.

 

 Hubble Ultra Deep Field (HUDF) er et bilde av et lite område av universet i stjernebildet Smelteovnen på den sørlige himmelhalvkulen. Bildet er satt sammen av data samlet inn av Hubble Space Telescope i perioden 3. september 2003 til 16. januar 2004. Bildet representerer det dypeste vi har kunne se ut i universet i synlig lys. På bildet kan man se rundt 10 000 galakser. Det lille området som ble avbildet (som kun er 1/10 diameteren til fullmånen sett fra jorden), ble valgt da det hadde en lav tetthet av lysintensive stjerner (området ser i praksis tomt ut sett fra jorden). Mange av objektene i bildet er synlige i det infrarøde spekteret sett fra jord-baserte teleskoper, men Hubble Space Telescope er det eneste instrumentet pr. idag som kan observere så fjerne objekter i synlig lys. Bildet dekker 11,5 kvadrat-bueminutter. Dette tilsvarer omtrent et sandkorn holdt på strak arm. (Wikipedia)

 

 Eugen Weidmann, en notorisk kriminell, dømt for konspirasjonn, drap, ran og kidnapping, ble den siste til å bli offentlig henrettet i Frankrike. Han mistet hodet i Guillotinen i 1935. Guillotinen ble brukt frem til Hamida Djandoubi ble den siste på sleiden den 10. September 1977.

 

 Den femte Solvay Koneransen er en konferanse holdt for de største navnene i fysikk og andre vitenskapelige disipliner. Dette bildet inneholder noen av de største vitenskapelige navnene i historien, inkludert: Albert Einstein, Marie Curie, Erwin Schrodinger og Niels Bohr.

 

 Tenzing og Hillary var de første til å sette sine ben på toppen av Mount Everest i 1953, men journalister var veldig opptatt av hvem av de to som hadde rett til å si at “han var den første” og “hvem var bare nr 2”. Tenzing var opptatt av lagarbeidet og lagets suksess. Han blåste av påstander om at han fik hjelp av andre, men avslørte etter hvert at Hillary var den første oppe. Tenzing konkluderte «Hvis det er skam å være den andre mannen på Mount Everest, da må jeg leve med denne skammen.» (Wikipedia)

 

 Dette bildet fra 1963 er kjent som en av de mest kontroversielle i historien. Monk Quang Doc protesterte mot Sør-Vietnam-regjeringen, som forfulgte buddhister. Han kjørte opp til Kambodsja-ambassaden, satte seg midt på veien, og en annen munk dekket ham i bensin og satte ham i brann.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.