Engasjert

Sosialdemokrat

Ulv, ulv ulv

Det er godt å se at forskningsmiljøene ikke er en stemme i samme koret. Et unisont kor som vil ulven til livs.

Den norske ulven var nærmest utryddet på 70-tallet. Målet var total utrydding. Men visste ikke bedre. Takket være en totalfredning i 1973 er den nå kommet tilbake.

En utryddelse av ulven hadde vært beviset på en totalt feilslått naturforvaltning.

Det kan nok hende at mennesket ikke er avhengig av ulven, men vær ikke så sikker på det. Det er millioner av faktorer som trygger menneskets eksistens, og ulven kan være en av dem.

Ulven reddet dyrelivet i parken.
I Yellowstone nasjonalpark, et område på størrelse med Rogaland fylke, ble ulven gjeninnført for å berge vegetasjonen og beveren langs elvebreddene.

«En dag da William Ripple talte årringer i Nord-Yellowstones furutrær, sa det “pling”. Plutselig skjønte økologiprofessoren fra Oregon State University at 69 års fravær av ulv hadde forårsaket at osp, som beveren trengte, hadde gått tilbake til parken.

William Ripple oppdaget at nedgangen begynte da den siste av Yellowstone ulv ble skutt ned i 1926. Nedgangen fortsatte fram til 1995-96, da 31 kanadiske ulver ble satt ut i Yellowstone. Men sju år senere, da ulvene hadde fått fotfeste i parken, snudde bildet. Forekomsten av osp begynte igjen å vokse betydelig, og beveren kom tilbake.» Kilde (anbefalt lesing)

Innblanding av hund
Det sies også at den norske ulvestammen er gjennomsyret av DNA fra vanlige hunder. Forskning i Sverige utført av Svenska Rovdjursföreningen viser at tvert imot er det ikke slik. «Myten om varghybriderna är nu avlivad. Vår skandinaviska vargstam är helt fri från hybrider mellan varg och hund. Det visar ett unikt släktträd för den vilda vargpopulationen, grundat på DNA-material från 1200 vargar.» Kilde

I en rapport fra blant annet UiO på side 16 står det; «The Czechoslovakian Wolfdog showed as much as 35.9% wolf ancestry, and up to 17.1% dog ancestry were found in the Spanish and Israeli wolves, indicating admixture between dogs and wolves in those specimens. In contrast, the sample of Norwegian specimens showed 95.1% ± 2.1% wolf ancestry, even more than the presumably pure wolf population sample»

Sporene etter hund i den norske ulvens DNA stammer derfor fra tusener av år tilbake da ulven utviklet seg til egen rase. Les også De skandinaviska vargarna ursprung

La oss forvalte naturen på en bærekraftig måte slik at flest mulige ulike arter og raser, som naturlig tilhører habitatet, sikres sin eksistens.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.