Tresfjording

Engasjert

Sosialdemokrat

Skattelistene … igjen!

I dag legges skattelistene ut. Igjen kan allmuen fråtse i andres private sfære. Heldigvis innførte Solberg-regjeringen i 2014 nye regler for å søke i skattelistene, der det kom frem hvem som søkte på hvem. De lyktes med dette, og snokingen ble redusert drastisk. Dette er etter min mening et steg i feil retning. Helt fra 2011 kan ikke avisene tilby skattesøk.

Alle Norges penger er vår alles eiendom. Staten styrer hvordan pengene stort sett skal fordeles her i landet. Eiendomsretten til pengene, enten i seddel- eller digital form er hos staten, og de som har tilgang til dem, har det bare for en stakket stund. Det er greit at slike opplysninger er allment kjente i det åpent demokrati. Skatt, inntekt og formue er ingen privatsak.

Samfunnets økonomiske forskjeller kommer frem i lyset. De fleste av oss anerkjenner at noen tjener bedre enn andre, men det er bare ved reell åpenhet at disse forskjellene må begrunner og forsvares. Dette motarbeider en mer urettferdig fordeling av landets pengemengde.

Høyre-regjeringen vil i utgangspunktet skjule disse tallene fra folket. En formidling av verdiene uten frykt for sanksjoner, er et bidrag til en mer rettferdig fordelingspolitikk. Vi kan ikke stole på at alle bidrar med sin rettferdige andel, om vi ikke får innsyn over hvor mye hver og en av oss disponerer.

Når så skattelistene kommer i dag, bør vi alle trosse regjeringens forsøk på å mørklegge tallene innskrenke retten til kontroll, og søke opp venner og kjente, kjendiser og kollegaer med god samvittighet.

Slik søker du:
Når du har logget deg inn for å søke i skattelistene på skatteetaten, vil navnet, fødselsår, postnummer og poststedet ditt være synlig for alle de du har søkt på. Listen over hvem som har søkt og sett på dine opplysninger oppdateres en gang i timen. Du kan se på skattelisteopplysninger for inntil 500 personer per kalendermåned. Her skilles mellom søk og visninger.

Først når du klikker på en enkeltperson for å se skattelisteopplysningene, telles det som en visning, skriver skatteetaten.no. Hvis du klikker på et navn, men ikke får opp noe har du brukt opp dine 500 visninger. Du kan fortsatt søke, men får ikke vist skattelisteopplysningene. Den første i ny måned nullstilles antall visninger. Når du har 50 eller færre visninger igjen, varsles det på skjermen.

Fanen «Søkestatistikk» gir de du har søkt på innsikt i at nettopp du har søkt på dem.

Det er ikke mulig å reservere seg mot å stå i skattelistene. Dette gjelder både skattelistene som legges ut på skatteetatens nettsider, og skattelistene som distribueres til pressen.

Skattelistene ligger ute i ett år fra de publiseres i forbindelse med skatteoppgjøret. Listen oppdateres vanligvis fire ganger i året.

Inntekten som vises i skattelistene, er det som på skattespråket kalles for alminnelig inntekt.

Har man for eksempel et boliglån på 4 millioner kroner med en lånerente på 3 prosent, koster det litt forenklet 120.000 rentekroner i året. I skattelistene vil det redusere inntekten som vises med tilsvarende 120.000 kroner. Hos Skatteetaten finnes en lang liste over mulige fradrag som kan redusere inntekt eller formue.

Formuen slik den vises i skattelistene, er ikke det samme som rene penger – og all gjeld trekkes fra før man får positiv formue i skattelistene. En høy privat gjeld kan dermed skygge for en tilsynelatende stor formue – som et flott hus, hytte og kostbare biler.

Hva synes du? Er dette snoking, eller greie offentlige opplysninger?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.