Tresfjording

Engasjert

Sosialdemokrat

Skatteparadis, et menings- og bidragsløst tiltak

I Sunnmørsposten den 10.12.2020, går ordføreren i Vestnes Kommune ut med brask og bram og vidtfavnende lanker, og lanserer ideen om å gjøre Vestnes kommune om til et norsk skatteparadis. Håpet er å lokke til seg noen få formue-millionærer som kan bidra til kommunekassa.

Egentlig en latterlig ide. For det er en hake ved dette … en veldig stor en … millionærer og milliardærer flytter ikke til skatteparadis for å bidra til lokalsamfunnet, de flytter dit for å slippe å bidra. Enkelt og greit. Jeg vil ikke at mine innbetalte kroner, skal gis til de som har mest, de skal gå til dem som er avhengige av ett eller flere tilbud fra kommunen! Hva tenker han på, ordføreren?!? Campingbilparkering? Sjøfront? Galeasen Søblomsten? Alt dette koster millioner, mens skoler blir nedlagt, og helsebudsjetter strammes inn.

Eksempler på rikinger som kommunen kan tenke seg ville flytte hit, er ifølge Sunnmørsposten blant annet Ole Gunnar Solskjær og Bjørn Rune Gjelsten. De to har vel valgt andre muligheter tenker jeg. Muligheter som ikke tvinger dem til å bo i samme kommune som skatteletten. Flesteparten av de rikfolka Lien vil lokke til seg, er i utgangspunktet egentlig nullskatteytere. Det er ikke mange kronene de vil legge igjen. Kanskje til en pølse på Shell?

Skal kommunen ta igjen det tapte, må eiere av formuer i størrelsesorden 40 milliarder «reallokeres» til kommunen. Det virker nesten håpløst? Til sammenligning så hentet samtlige av landets kommuner, inn tett på 15 milliarder i eiendomsskatt i 2019. Her er det snakk om nesten tre ganger så mye!

Her er det snakk om å redusere kommunedelen av formueskatten fra 0,7% til 0,2%. Dette må da gjelde for ALLE kommunens innbyggere. Også meg og deg. Man kan jo ikke gjøre forskjell på godt folk? Kan man vel? Denne ordningen er beregnet å koste kommunen ca. 8 millioner kroner. Dette er en utgift for kommunen, og en inntektsøkning for de rike. Vestnes kommune vil nok aldri ta inn igjen det tapte. Disse folka vil jo, som sagt, komme for å spare penger, ikke bruke.

I en kommune som sliter med å få endene til å møtes, og som går en enda trangere tid i møte når lånene på nye skoler og sykehjem slår inn for fullt, er ikke mennesker som omtrent ikke betaler skatt noe å satse på, Hr. Lien. Var det noen som hvisket, ROBEK?

Det er vel ikke så nøye med skoledrift i bygdene, bare man får hit en gammal båt, og en riking eller to? Det er vel ikke så nøye med personalet i helse og omsorg, som sliter med å springe fort nok, bare man har en person med en tjukk lommebok å kunne vise frem?

Hvor mye er det egentlig snakk om her? 0,5%, som er forskjellen mellom 0,7% og 0,2%, utgjør 5 000 kroner for hver million i formue. Dette må regelrett regnes som en ren inntektsøkning til noen få rikinger. En inntektsøkning som blir betalt av kommunekassa! Skal skatter og avgifter jeg betaler inn til kommunen gå til en lønnsforhøyelse til f.eks. Solskjær som tjener over 100 millioner i året?

Bruk heller de åtte millionene til å øke bemanningen innen skole og helse. Har kommunen råd til å gi bort åtte millioner, så har de jaggu meg råd til å bruke åtte millioner på egne innbyggere som er avhengig av kommunale tjenester i sin hverdag.

Hva skjer hvis det går sport i andre kommuner i det å lokke til seg formuende? Vil de rike flytte til Vestnes, hvis det finnes andre nærliggende kommuner med det samme tilbudet?

Det er også på det rene at de kronene de formuende sparer ved å «få penger» med kommunekassa, i liten grad blir reinvestert i Vestnes kommune. Dette blir som å gi bort penger, og få lite eller intet tilbake. Pengene blir nok heller investert i firmaer og eiendommer i andre kommuner eller i utlandet. Børsen, you know!

Med dette vil ordfører Lien skyte seg selv i foten, mens han sager av greina han sitter på. Dette er slett håndverk, rett og slett!

Er dette egentlig gjennomtenkt?!?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.