Tresfjording

Engasjert

Sosialdemokrat

Pandemier

I snart ett år har pandemien etter utbruddet av COVID-19 herjet over hele verden. Mennesket måtte på rekordtid fremskaffe en vaksine, og nå, faktisk bare etter noen måneder, er vaksineringen i gang over hele kloden. En bragd spør du meg. Her er en liste over andre sykdommer som tidligere har, og som i fremtiden lett kan føre til en pandemi igjen.

Kopper
8. mai 1980 erklærte Verdens helseorganisasjon (WHO) kopper som utryddet. Omfattende vaksinasjonsprogrammer for kopper ble avviklet.

Meslinger
Er blant de mest smittsomme sykdommer, og drepte angivelig nesten 110.000 mennesker globalt i 2017, de fleste er små barn. Nå er sykdommen tilbake, og den er ikke alene.

Spedalskhet
Denne gamle og degenererende bakterie sykdommen er ofte antatt å være en ting fra middelalderen, men det er fortsatt her, og det har et nytt navn: Hansens sykdom.

Pest
Denne sykdommen er vanligvis forbundet med middelalderen, da den ble bedre kjent som “Svartedøden”, overført via loppebitt eller kontakt med smittede gnagere eller døde dyr. Verdens helseorganisasjon (WHO) rapporterer 1000 til 3000 globale tilfeller av pest hvert år.

Skjørbuk
Når du tenker på skjørbuk, kan du tenke på havene og piratene som ikke spiste nok appelsiner, men du tenker sannsynligvis ikke folk som bor i utviklede land i dag.

Skarlagensfeber
I det 19. århundre i Europa var skarlagensfeber en altfor vanlig dødsårsak, men mange har siden glemt det. Nesten 20.000 tilfeller ble rapportert i Storbritannia i 2016, som angivelig var det høyeste antallet på 50 år.

Rakitt
Denne tilsynelatende viktorianske tilstanden – som fører til mykning og svekkelse av bein hos barn – oppstår vanligvis på grunn av en ekstrem og langvarig vitamin D-mangel.

Kikhoste
Også kjent som pertussis, forårsaker denne svært smittsomme bakterieinfeksjonen i lungene og luftveiene gjentatt hosting som kan vare i flere måneder, og er svært farlig for babyer (som ikke kan bli vaksinert til de er to måneder gamle). Selv om det finnes en vaksine, ble det anslått i alt 16 millioner globale tilfeller i 2008, og at den drepte nesten 200.000 barn.

Urinsyregikt
Denne form for leddgikt, forårsaket av overskytende urinsyre i blodet, ble en gang kjent som “sykdommen til konger” på grunn av sin sammenheng med overdrevent mat-og alkoholkonsum. I disse dager påvirker gikt ikke lenger konger, men heller de i utviklede land med usunn livsstil, ganske muligens på grunn av mangel på penger for riktig ernæring.

Kolera
Forårsaket ved inntak av mat eller vann forurenset med fekale bakterier, fører kolera til voldsom diaré og dehydrering så alvorlig at du kan dø i løpet av timer. Den er behandlingsbar, og en vaksine er tilgjengelig, men det er fortsatt en verdensomspennende pandemi, som påvirker de i områder med dårlig hygiene og vannbehandling.

Tuberkulose
Frederic Chopin, Jane Austen, Franz Kafka og andre kjente figurer døde alle fra denne svært smittsomme luftbårne sykdommen forårsaket av forskjellige stammer av mykobakterie. Men det er ikke noe fortid! Tuberkulose er fortsatt en av de ti største dødsårsakene i verden, ifølge WHO, smittet og drept millioner, de fleste er i utviklingsland.

Difteri
Denne dødelige sykdommen forårsaker tykt belegg i baksiden av halsen, noe som fører til problemer med å puste, hjertesvikt og til og med lammelse. En økning i vaksinasjoner gjorde at sykdommen nesten forsvant, men i 2011 ble nesten 5000 tilfeller rapportert til WHO.

Tyfus
Et stort helseproblem i USA i det 19. og begynnelsen av det 20. århundre, har tyfus ikke vært i overskriftene så ofte i det siste, men det er fortsatt et enormt globalt problem. Det spres gjennom forurenset mat og vann, det er rapportert at 21,5 millioner mennesker smittes hvert år, og det er dødelig for en av fire personer. Vaksiner og antibiotika er tilgjengelige.

Rubella
Også kjent som tyske meslinger, er rubella en smittsom sykdom forårsaket av rubellavirus. Selv om sykdommen ofte er mild, er den spesielt farlig for gravide og deres ufødte barn. I 2015 ble Amerika den første regionen for å eliminere sykdommen. Globalt er rundt 110 000 babyer født med medfødt rubella syndrom årlig.

Polio
Denne lammende og potensielt dødelige smittsomme sykdommen ble kjent for sin utbredte epidemi i den utviklede verden i første halvdel av det 20. århundre. Det er ingen kur, da polio kun kan forhindres ved immunisering, men på grunn av vaksineringsprogrammer har den blitt nesten fullstendig utryddet verden over. Det er imidlertid fortsatt saker i Afghanistan og Pakistan.

Kusma
Den spres gjennom spytt, slim og nærkontakt, den forårsaker influensalignende symptomer og en smertefull hevelse i spyttkjertlene. Komplikasjoner kan omfatte meningitt, abort og døvhet. I 2010 kom bare noen få hundre saker opp rundt USA, men i 2016 alene ble det rapportert Mer enn 6000, hvorav mange var vaksinert, som minnet mange mennesker på det faktum at vaksiner ikke varer evig.

Gulfeber
Overført ved infisert mygg, gulfeber begynner med influensalignende symptomer og kan føre til mulig dødelige feber, indre blødninger, anfall og organsvikt. Vaksine eksisterer, men det er ofte for lite av den når utbrudd oppstår, som var tilfellet i Angola og Den demokratiske republikken Kongo i 2016, og deretter i Brasil i 2017.

Det er farlig å leve.

Kilde: msn.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.