Tresfjording

Engasjert

Sosialdemokrat

Talefrihetens rettigheter

På nyåret har Trump blitt kastet ut av Twitter. Det er med vilje jeg ikke bruker tittelen hans her. De to hører ikke sammen, spør du meg, men videre til talefriheten.

Trump ble ikke fratatt talefrihet, når hans Twitter-konto ble sperret. Talefriheten er meislet i grunnloven, og ingen internettplattform kan ta den fra deg. Twitter er bare en plattform de registrerte medlemmene kan bruke til å utøve sin talefrihet.

Med talefriheten kommer et ansvar. Den som ytrer, har et ansvar for hvordan ytringen kan tolkes av mottakeren.

Det er opp til Twitter og Facebook og andre nettsteder, selv å bestemme hvilke ytringer de vil være med å spre. Når disse to plattformene strammet la begrensninger på medlemmenes innlegg, så kunne de som ble rammet av det, flytte til andre plattformer. Det gjorde de også. Parler fikk en stor økning av medlemsmassen, men i dag er den også stengt. Parler var avhengig av Amazon sine servere, men Amazon ville, av samme grunn som Facebook og Twitter, ikke brukes til å spre slik propaganda.

Fredrik Solvang inviterte ikke lederen av nettstedet Resett, fordi resett har krav på det for å kunne tale fritt. Han ga lytterne sjansen til å høre flere sider av samme sak. NRK er ingen garantist for talefriheten, det er det norske lovverket som skal være det.

Når så Solvang stenger selv sin egen Twitter-konto, så er det helt i tråd med loven på dette området. Det er den som gjelder for oss alle, ikke hva noen få mener om saken.

Ytringsfriheten rammes negativt, kun hvis lovverket på temaet blir endret, ikke fordi en eller annen tilbyder på nettet tar grep og utestenger en eller flere brukere.

Det er når lovverket endres vi kan rope opp om tapt ytringsfrihet. Ikke før! Lovverket angående talefriheten, er ikke endret siste året, hverken her eller i USA.

Det er heller ikke i tråd med prinsippene i begrepet talefrihet, at noen individer skal kunne bruke makt, for å få sine meninger og krav gjennom.

Husk at det som er talefrihet for en, også skal være talefrihet for en annen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.