Plasthast

Plastproduksjonen her på kloden har økt fra null til over fire hunder millioner tonn på under 75 år. Dette er galskap når man vet at produktet lar seg vanskelig nedbryte. Plastavfall, og deriblant den grusomme mikroplasten, finnes over alt, fra den høyeste topp til den dypeste havbunn. Ja selv i atmosfæren svever plasten fritt.

Et menneske får i seg over 50 000 – femti tusen – plastpartikler i året, bare gjennom maten.

Dette går feil vei, og det i en akselererende fart.

Skal vi få bukt med svineriet før det får bukt med oss, må all produksjon av plast stanses og forbys, og arbeidet med å fjerne all plast i naturen må intensiveres nå! Dette er ikke bare nødvendig, det er imperativt.

Derfor, for vår barns skyld, må vi forby plast, og påby en miljøvennlig tilintetgjørelse av den plasten som allerede er havnet i naturen. Slikt avfall vil mest trolig vil bli en større fare for menneskeheten enn fortsatt bruk av fossilt brennstoff.

Alle verdens land burde tvinges til, hvert år, å gi 1% av sitt BNP til opprenskingen av planeten. Det vil gi over 130 billioner kroner årlig, til et tiltak som vil være med på å redde menneskeheten. Det er billig. Fryktelig billig. Det hele må styres av FN, og medlemskapet i oppryddingsklubben må være obligatorisk.

 

Øyvind A. F. Granberg
Engasjert Sosialdemokrat


Publisert

i

av