Navnet Tresfjord

Tresfjord-navnets opprinnelse

Det har med jevne mellomrom dukket opp et spørsmål om navnet Tresfjord og dets opprinnelse.

Det er flere teorier om dette. Navnet strekker seg langt tilbake, i alle fall fra før 1500-tallet. Bosettingen i området begynte i steinalderen, dvs. før 1500 f.kr.

Her er de teoriene jeg har funnet ut til nå:

Tredje fjorden
Dette er en teori om at når du kommer seilende inn munningen av Romsdalsfjorden er dette den tredje sidefjorden. Legg merke til at det ikke er fjorder på nordsiden som går på tvers av hovedfjorden. Først er det Vatnefjorden, så er det Tomrefjorden og så kommer den tredje, nemlig Tresfjord. Tres for tredje.

Der elvene møtes
Den andre teorien går ut på de tre elvene som møtes og danner Tressa. Det er Urdelva i øst, Dalselva i sør og Kjersemelva i vest. Disse samles til én elv på Rypdal, herav navnet Tresså, eller Tressa som vi sier i dag. Igjen tres for tre.

Der dalene møtes
Dette er stort sett den samme teorien som den om elvene, men her er det snakk om tre daler. Det er Øvstedalen i sør, Ersdalen i Sørvest og Kjersemdalen i Vest. Her er også odet tres sentralt.

Den minkende og økende elva
Ordet Tres kommer kanskje av et gammelt islandsk verb, nemlig det å træsa.  Det betyr å minke og øke. Grunnet brattefjell og små vatn, vil all nedbør raskt renne ned og føre til stor elv, men siden høyere lende ikke har våte myrer av særlig størrelse, vil vannstanden synke like raskt.  Vi ser at Tressa under perioder med mye regn raskt vokser, men faller fort tilbake når nedbøren uteblir. Elva træser.

Den evig vandrende fjord
På gammalt norsk har ordet træsa også betydningen å gå hvileløst frem og tilbake. Dette henspeiler på de forholdsvis sterke strømningene i fjorden som går ut og inn hele tiden.

Den kalde fjorden
Ordet þræsing fra Island beskriver også en vedvarende rå vind. Man kan faktisk kjenne den kalde nordavinden på utsatte steder i bygda. Det er nesten som den aldri tar pause.
Det er ikke uvanlig at en hovedelv har navn tilknyttet fjorden den renner ut i.

Dette er altså seks mer eller mindre sanne og mer eller mindre ulike teorier om opphavet til ordet Tresfjord.

Vil vi noen gang få vite svaret?

Kilder:
O. Rekdal, Gård og Slekt Tresfjord 1 -1973
A. Skeidsvoll, Bygdebok for Tresfjord – 1959
A. Døssland, Fylkeshistorie for Møre og Romsdal 1671-1835 – 1990

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.