Klima til besvær

Klimaet innenfor religion og politikk over hele kloden, har endret seg siden krigen. I disse dager er millioner av mennesker på flukt fra sine hjem. Drevet bort av geværpipene. Terrororganisasjoner vokser og sluker store landområder uavhengig av land. Nesten uten motstand. Felles for disse er et menneskesyn som ikke er i tråd med mennesket selv. Ikke et lands hær, en organisasjons.

Men også klimaet i vår biosfære endrer seg drastisk. Og mennesket har, dessverre får en si, rettmessig fått skylden. Fra den industrielle revolusjonens inntog og frem til i dag har kurvene til de farligste grafene gått fullstendig feil vei. Vi gjør, sakte men sikkert, store deler av vår verden ubeboelig. Vi skiter i eget reir.

Forskere frykter hetebølger og hai i Oslofjorden innen utgangen av dette århundre. Når Ylva blir 89 er visstnok klimakatastrofen total. Ferskentreene vokser i norske hager, hai i fjorden, og 35 grader på Aker Brygge.

Dermed er scenen satt for den største flyktningestrømmen i menneskehetens historie. Klimaflyktningene. Hvis det er så varmt i Oslo, ja da må det være langt over femti i Dubai, og på alle andre ekvatoriale breddegrader. Ingen kan bo der lenger.

Havet stiger, varmen stiger. Flukten fra solsteken er i gang. Her blir de kjøligste, dvs. de nordligste, vestlige land populære mål. Men det vil skje mye skjebnesvangert før det. Oppblomstringen av terror, som siden andre verdenskrig har eskalert til uante høyder hvert år, og endringer i klimaet, vil drive store mengder mennesker med ulik kulturarv og verdier tettere sammen. Uro vil oppstå. Farlig uro.

Så til de som klager over dagens tilstrømning av krigsflyktninger, kan jeg trøste der med at det blir nok verre. Fordelene med utviklingen innen klimaflyktninger er at det hele foregår over et mye lengre tidsperspektiv. Men like fullt. Milliarder kan være på flukt. Ikke noen millioner, men milliarder.

Alle disse vil flykte til områder der de ikke er direkte velkomne, og gnisninger oppstår.

Jeg er glad jeg, og mine nærmeste, har fått leve i fred og trygghet mellom to verdenskriger!


Publisert

i

av