Nordmenn og pålegg

Nordmenn kan du smør på brødskiva, sa en kar til meg, da transportstreiken ble avblåst uten at partene hadde kommet til noen løsning. Mens franske transportarbeidere stengte veier og tente på biler, og fikk gehør, tuslet norske sjåfører seg hjem etter å ha stengt Sjursøya i Oslo for trafikk en hel formiddag. Grunnen var visstnok en telefon fra Statoil, om at de anså aksjonen for ulovlig og ville sende regning.

Siden vi er et så fornøyelig, omgjengelig og godslig folkeferd, har vi et lovverk som egentlig ikke tar nok hensyn til de blant oss som ikke er så føyelige. Det igjen reflekteres i de ulike etater og vesen.

Statens Vegvesen kan leve godt her i landet med et vegnett som råtner på rot. Fine veier i hoveddalene, men utenfor allfarvei, vokser gresset opp gjennom asfalten.

Politiet blir sjeldnere å se. To ungdommer som haiket med meg fra Lillehammer til Trondheim, via Molde, tidlig på åttitallet var sjokkert over at vi kunne kjøre så langt uten å se en eneste politimann eller bil. I dag er det enda verre. Etter mange nedskjæringer og reformer, vil du se en politimann, må du oppsøke ham selv.

Når jeg leser at Breivik fikk gå uforstyrret og myrde i en time og sytten minutter før han ble stanset, tenker jeg at dette er ikke bra nok. Kravet bør være at hjelpen bør være minutter unna, uansett hvilken kvadratmeter av norsk jord tragedien skjer på. Er dette blitt bedre etter Utøya? Dessverre ikke, ser det ut til.

Hvor lang tid tar det for politiet å stoppe en gærning på «gudommelig» oppdrag her i Tresfjorden?

Gjennomsnittlig responstid fra politiets side i 2014 var 36 minutter. Gjennomsnitt … Man har det gjennomsnittlig bra med en for i ovnen og den andre i fryseren, påstås det. Kravet til responstid her i bygda er på 45 minutter. Sist jeg ringte de, så sa de at det ville ta en og en halv time å komme hit. Nå var ikke det noe prekært, men vi har episoder her i kommunen med tragisk utfall, der et nærmere lokalt basert politi kunne ha bidratt til et mer foretrukket resultat. 45 minutter er lang tid når for eksempel liv står på spill.

Kanskje det er derfor sentraliseringstanken er så sterk nå for tiden? Hvis vi alle bor rundt Sinsenkrysset, kan vi redusere politistyrken med nitti prosent …

Men hva bryr det oss? Vi ligger jo bare på brødskiva og blir strøket på.

Ikke forstyrr!


Publisert

i

av