Det grønn/svarte skiftet

Kina er uten tvil verdens ledende produsent av sjeldne jordarter, men har redusert sin eksport betraktelig det siste året. Det er ikke bare fordi landet ønsker å tjene mer penger på hva den eksporterer.

Den asiatiske giganten har nedjuster sine sjeldne jordverksprosjekter pga. miljøfaren, ifølge Asia Sentinel.

Den sjeldne-jord-metaller-industrien produserer fem ganger mer avfallsgass enn alle andre miner og oljeraffinerier i USA. Kina produserer 13 milliarder kubikk-meter gass og 25 millioner tonn avløpsvann med kreftfremkallende metaller, inkludert kadmium, ifølge Asia Sentinel. Artikkelen rapporterer at det produserte vannet ikke blir behandlet ordentlig, og ofte forurenser drikkevann og vann som brukes i vanning.

Kinas endring i holdningen til dette, har imidlertid ikke smittet over på resten av verden. Molycorp Inc. er satt til å gjenåpne en gruve i Mountain Pass, California, som ble stengt for ni år siden på grunn av miljøfarer. Det australske firmaet Lynas Corp investerer i et anlegg til over 4 milliarder kroner i Malaysia for prosessering av malm fra Australia.

Og det er sunn forretningsdrift å fortsette der hvor Kina avsluttet. Prisene på sjeldne jordartsmineraler har doblet seg siden Kina innførte restriksjoner på gruvedrift, ifølge Bloomberg. Prisen på dysprosiumoksid, brukt i magneter og atomreaktorer, har nesten doblet seg til ca. 12 000 kroner per kilo siden begynnelsen av juni. Europiumoksid som brukes i plasma-TV’er koster rundt 30 000 kroner pr. kilo en tredobling i samme tidsrom.

Det lønner seg fremdeles å satse på en forurensende produksjon. Bak vårt grønne skifte, er fremdeles bakken svart. Mineringen etter metaller brukt i de grønne bildenes batterier, er så langt i fra grønn.

Fra luften ser det ut som en stor innsjø, matet av mange sideelver, men på bakken viser det seg å være en skummel overflate, der ingen fisk eller alger kan overleve. Stranden er belagt med en svart skorpe, så tykk kan du gå på den. I denne enorme, 10 kvadratkilometer utløpsdammen i nærheten av fabrikkene, lagres vannet som inneholder kjemikalier som brukes til å behandle de 17 mest ettertraktede mineralene i verden, kollektivt kjent som sjeldne jordarter.

Byen Baotou, i Indre Mongolia, er den største kinesiske kilden til disse strategiske elementene, avgjørende for avansert teknologi, fra smarttelefoner til GPS-mottakere, men også til vindparker og fremfor alt elektriske biler. Mineralene er utvunnet på Bayan Obo, 120 km lenger nord, og deretter fraktet til Baotou for behandling.

Det forurensende vannet inneholder alle slags giftige kjemikalier, men også radioaktive elementer som thorium som hvis de tas inn, forårsaker kreft i bukspyttkjertelen og lungene og leukemi. «Før fabrikkene ble bygget, var det bare grønne marker her så langt øyet kunne se. I dag har det radioaktive slammet erstattet vannmeloner, auberginer og tomater, sier Li Guirong med et sukk til Le Monde.

Nå er jord og grunnvann mettet med giftige stoffer. For fem år siden måtte Li kvitte seg med sine syke griser, de siste overlevende av en samling av kyr, hester, kyllinger og geiter, slaktet av giftene.
Kilde: The Guardian, Le Monde.

Imens øker salget av batteridrevne biler og båter, verden over …


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.