Digitalt lureri?

Waiting for the miracle to come
Waiting for the miracle to come

Som så mange andre her i den digitale hengemyra kalt Internett, er jeg av og til avhengig av å benytte meg at Telenors mobil bredband. Som det moderne mennesket jeg er har jeg bestilt et abonnement som inneholder fri tale, SMS og 5GB med data. Det er ikke mye.

Gigabytes er dyre. Veldig dyre. Og stadig mindre får en for dem. Siden jeg inngikk avtalen med Telenor for ti år siden, har den gjennomsnittlige størrelsen på en nettside økt betraktelig.

Bare fra 2010 til i dag har nettsidene doblet seg i størrelse. Mye av dette er bilder. Bilder i feil format, feil størrelse, ikke komprimert, feil rendering og ofte lagret på flere forskjellige lokasjoner. Bare VG sin førsteside er omtrent 4MB. Og ofte henter ulike nettsteder data eksternt.

I det siste har jeg opplevd at våre to mobiltelefoner, min samboers og min, tar store jafser ut av den digitale kaken. Uten at vi i det hele tatt surfer, forsvinner en halv gigabyte på noen timer. I mars skjedde det store. 5GB ble oppbrukt på tre dager, fordi jeg ikke slo av routeren mellom øktene. Jeg bruker ikke det mobile bredbandet til videosnutter.

Det er liksom noe feil, når jeg må betale for saker og ting jeg ikke har kontroll over. Omtrent som med strømmen. Jeg får ikke styre forbruket mitt mot de tider på døgnet det er billigst. Noen andre bestemmer hvor mye strømregningen skal ende på.

Med et mobilt telefonabonnement blir det motsatt. Prisen er satt, men noen stjeler bytes fra meg. Ja, fra dere alle. Vi betaler, men mange av appene på telefonene din oppdaterer seg hver natt. Automatisk. På din bekostning.

Nettsidene på nettet blir større. Med andre ord på grunn av de som lager nettsider, øker behovet ditt for et raskere nett, og ikke minst flere GB, uten at du kan gjøre noe med det. Jo, det vil si du kan gjøre noe med det, du kan koble deg av … for godt.

Det vil si at telefonselskapet ditt selger deg en pakke som for hver uke blir verdt mindre og mindre, mens prisene opprettholdes. Føles ut som om nesen sitter fast i en trestubbe her …

Litt lys i tunellen er det. Denne appen kan kanskje hjelpe deg


Publisert

i

av

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.